Home Credit se ptal na Vánoce. Chcete utratit do 5 000

Ekonomika Ekonomika
11. 10. 2011 10:53
Jeden z prvních průzkumů už v říjnu připomíná, že se blíží obchodnické žně
Vánoce jsou tady, připomínají v říjnu obchodníci. Už to začalo
Vánoce jsou tady, připomínají v říjnu obchodníci. Už to začalo | Foto: Reuters

Brno - Home Credit patřící do skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera zjišťoval více než dva měsíce před Vánoci, tedy vrcholným obdobím roku pro obchodníky, jak budou letos lidé ochotni utrácet za dárky.

Z průzkumu, který dělali pracovníci Home Creditu po telefonu, vyšla mírně optimističtější nálada než v předchozích letech. Tento výsledek nekoresponduje s tím, jak se vyvíjejí maloobchodní tržby podle údajů ČSÚ.

V červenci tržby klesaly, v srpnu stouply díky vyššímu počtu pracovních dní a prodeji aut. Další zlepšení tržeb ale analytici nepředpokládají. 

Home Credit uvádí, že například loni mezi pěti a 10 tisíci korunami utratilo za dárky 22 procent lidí, letos to prý má bát už 34 procent.

"Oproti loňsku se výsledky v podstatě otočily - větší množství lidí deklaruje, že chce vydat za dárky víc peněz," uvádí Kellnerova společnost, která s podobným průzkumem, s nimiž se na podzim vždy "roztrhne pytel", přichází jako jedna z prvních.

"Ale něco jiného člověk prohlásí tři měsíce před Vánoci a jiné je to pak přímo při nakupování. Na zákazníka v obchodě útočí cedule Akce nebo Sleva, přestane počítat a nakonec většinou podlehne a utratí víc," tvrdí analytik Home Creditu Michal Kozub.

 

Home Credit se živí spotřebitelskými úvěry, takže se zeptal i na to, kolik lidí počítá s tím, že si na dárky půjčí. Vyšlo mu, že každý dvacátý.

 

Právě se děje

Další zprávy