V zahraničí letos zemřelo již 169 Čechů, 174 se zranilo

Ekonomika Ekonomika
30. 9. 2011 10:01
Lidé na dovolené nejčastěji umírají na následky úrazu, nebo se utopí
Lidé v zahraničí nejčastěji umírají na následky úrazů, dopravní nehody, nebo utonou.
Lidé v zahraničí nejčastěji umírají na následky úrazů, dopravní nehody, nebo utonou. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Namísto odpočinku pobyt v nemocnici kvůli zdravotním potížím nebo dopravní nehodě zažilo letos v zahraničí 174 Čechů. Těch, kterým se jejich zahraniční dovolená dokonce stala osudnou, bylo podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur 169.

Tento údaj zahrnuje období od letošního ledna do září.

"Nejčastějším důvodem takzvaných nepřirozených úmrtí během zahraničních cest Čechů jsou každoročně úrazy, dopravní nehody a utonutí, nejčastějším důvodem přirozených úmrtí je srdeční zástava," konstatoval mluvčí asociace Tomio Okamura.

Faraonova pomsta je ve statistikách často

Nejvíce Čechů zahynulo v zahraničí v roce 2007, kdy údaj za celý rok stoupl až na 494 zemřelých, v následujících letech pak klesal, v loňském roce se ale opět mírně zvýšil.

Počet lidí, kteří museli na dovolené pobývat v nemocnici, nebo je potkala dopravní nehoda, byl nejvyšší ve stejném roce a od té doby se neustále snižoval.

"Nejčastěji české turisty postihují zlomeniny, pořezání, odřeniny, šlápnutí na mořského ježka, respirační choroby a zažívací potíže. Ohledně zažívacích potíží 'hraje prim' Egypt s tzv. 'faraonovou pomstou', jak se nazývají horečky provázené průjmy," dodal Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy