Zrušení stravenek schvaluje pětina lidí, jiní se zlobí

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 9. 2011 17:00
Podle průzkumu společnosti Focus jsou proti zrušení stravenek dvě třetiny lidí

Praha - Zrušení stravenek by bylo nespravedlivé. Myslí si to více než dvě třetiny lidí, které oslovila společnost Focus. Se zánikem benefitu nesouhlasí především ti, kteří jej sami využívají.

Tito zaměstnanci utratí poukázky nejčastěji v restauracích. Polovina respondentů je využívá k nákupu běžných potravin, ať už do práce nebo domů.

Více než polovina osob, které aktuálně stravenky využívají v restauracích, by svou spotřebu omezila. Čtvrtina dotázaných by si dopřála stejnou útratu jako doposud a čtvrtina by do těchto podniků přestala chodit úplně.

Že vláda rozhodla správně a stravenky se mají zrušit, věří pouze 20 procent respondentů. Ostatní nemají jasný názor.

Průzkum se uskutečnil mezi 8. až 15. zářím a zúčastnilo se jej přes 1000 obyvatel Česka starších 18 let.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kalouskův paušál stravenky nenahradí, ukazuje výpočet
Kalousek se ptá: Vám se stravenky líbí? Mně ne
Daňová reforma: Hlavní debata se zadrhla na stravenkách

Stravenky dostávají pracovníci pouze v některých firmách. V rámci výzkumu se k nim přihlásila jen třetina dotázaných. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků dávají podniky stravenky 80 procentům všech zaměstnanců v Česku.

V dalších společnostech bývá zvykem využívat dotované, a tedy levnější obědy v podnikové jídelně. Jinde neplatí ani jedna z možností.

O osudu stravenek se stále jedná

Ačkoliv se část ceny stravenek každý měsíc strhává ze mzdy, většina zaměstnanců poukázky považuje za výhodu. Ta může být spíše psychologického rázu - mají dojem, že za jídlo neplatí.

Skutečnou předností stravenek je, že 55 procent, kterými přispívá zaměstnavatel, se na rozdíl od mzdy nedaní.

To se má od roku 2013 změnit. Nahradit výhodu by měl paušál ve výši 250 Kč, který podnik na každého zaměstnance získá. Z dosavadních výpočtů ovšem vyplývá, že paušál zdanění stravenek nepokryje. V takovém případě je zaměstnavatelé jednoduše přestanou poskytovat.

Zrušení stravenek prosazuje TOP 09, opozice ani ostatní vládní strany s návrhem nesouhlasí. V současné době je změna součástí daňové reformy, kterou sněmovna projednává. O tom, zda Kalouskův návrh v balíku zůstane, se ovšem stále vedou diskuse.

Výzkum, který zjišťoval názor zaměstnanců na zrušení stravenek, proběhl v druhém týdnu v září. Zúčastnilo se jej přes tisíc dospělých osob.

 

Právě se děje

Další zprávy