Pošta zdražuje balíky až o pětinu, ceny zvedne i DHL

Petr Kučera Tereza Holanová Petr Kučera, Tereza Holanová
27. 9. 2011 12:11
Česká pošta zdraží doručení balíku až o deset korun. DHL ceník teprve zveřejní
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Doručení balíku prostřednictvím České pošty bude od října až o pětinu dražší. Cena obyčejné zásilky se zvýší o devět korun, u doporučeného balíku o deset korun. Státní podnik o tom informoval v úterý, tři dny před zdražením.

Poslání obyčejného balíku do dvou kilogramů zdraží ze 43  na 52 korun. U balíku do pěti kilogramů stoupne cena z 50 na 59 korun Doručení doporučeného balíku, který neváží více než půl kila, bude nově stát 59 korun.

Kromě toho pošta nově zpoplatní rozpis bezhotovostní platby SIPO, který si zákazník nechá doručit do schránky. Poplatek má činit pět korun a podle mluvčí pošty Marty Selicharové bude zahrnovat náklady na vyhotovení a doručení papírového dokladu jednotlivým plátcům.

Uživatelé SIPO přitom mají možnost nechat si zasílat rozpis elektronicky. O tuto bezplatnou službu mohou požádat na každé poště.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Pošta kvůli DPH zdražuje balíky z tuzemských e-shopů
Nezaměstnaní se musí hlásit na poště. Známe podrobnosti
Česká pošta začne účtovat poplatek za výpis SIPO

Zdražování plánuje také konkurence. Přepravní firma DHL Express chce od ledna vybírat za všechny své služby v průměru o 3,5 procenta více. Ceník s upravenými cenami skupina představí na začátku prosince.

"Vzhledem k tomu, že i ostatní firmy ve všech odvětvích také pociťují tlak zvyšujících se nákladů, domníváme se, že jde o krok logický a že je v souladu s vývojem na trhu," uvádí obchodní ředitel DHL Express Luděk Drnec.

Důvodem pro zdražování je u obou firem růst cenové hladiny a vyhlídky, že inflace bude pokračovat. Zvyšovat se mají hlavně ceny pohonných hmot a energií, včetně leteckých paliv.

Pošťáci obléknou nové stejnokroje. Podívejte se

 

Právě se děje

Další zprávy