Koruna slábne, dovolená ale nezdraží. Prozatím

Ekonomika Ekonomika
23. 9. 2011 10:11
Zimní dovolené ještě nezdraží, ale pokud bude koruna slábnout, letní už ano
Cesty do hor zatím nepodraží, ale dovolená na příští léto by mohla.
Cesty do hor zatím nepodraží, ale dovolená na příští léto by mohla. | Foto: Stubai.at

Praha - Oslabující česká koruna zájezdy na zimní dovolenou v žádném případě nezdraží, uklidňuje Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Podle ní se s klesajícím kurzem české měny objevují spekulace o plánovaném zdražení zimních dovolených. „ Katalogy s cenami letošních zájezdů na zimní pobyty a do teplé exotiky jsou již vytištěny a prodej běží, takže cestovní kanceláře nyní o zdražení letošních zájezdů neuvažují," zdůraznil viceprezident a mluvčí Asociace Tomio Okamura.

Zároveň ale připustil, že pokud by koruna oslabovala dlouhodobě, ceny zájezdů by to ovlivnilo. Týkalo by se to ale až příští sezóny.

Poslední termín je tři týdny před odjezdem

Asociace upozornila, že cestovní kancelář může zvýšit cenu již prodaného zájezdu pouze v zákonem stanovených případech, pokud je navíc tato možnost zakotvena v cestovní smlouvě a nejpozději 21 dní před zahájením zájezdu.

„Podle zákona může cestovka cenu jednostranně zvýšit jen v případě, že dojde ke zvýšení ceny za dopravu včetně pohonných hmot nebo plateb spojených s dopravou (jako jsou letištní poplatky) nebo směnného kurzu české koruny  použitého pro stanovení ceny zájezdu v průměru o více než 10 %, pokud k této změně dojde do jednadvacátého dne před zahájením zájezdu," vyjmenoval Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy