RegioJet zveřejnil své menu: vaří levněji než dráhy

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 9. 2011 12:50
Žluté vlaky nabídnou levnější občerstvení, bude ho ale méně než u konkurence
Stevardky žlutých vlaků prošly náročným výběrovým řízením
Stevardky žlutých vlaků prošly náročným výběrovým řízením | Foto: Student Agency

Praha, Brno - Student Agency zveřejnila ceny občerstvení, které si bude možné koupit ve vlacích RegioJet. Nabídne ho méně než konkurenční České dráhy, ale podstatně levněji.

Pro srovnání jsme použili nově zveřejněný ceník Student Agency a ceník pro jídelní vůz vlaku EC na trase Praha - Varšava, ve kterém se, tak jako v několika dalších spojích Českých drah, stará o občerstvení skupina JLV.

Liší se hlavně ceny kávy

Rozdíl je patrný především v ceně teplých nápojů. Stejně jako v žlutých autobusech plánuje Student Agency rozdávat kávu a cappuccino zdarma, čaj má stát 10 korun. U Českých drah vyjde Espresso na 48 Kč, horká čokoláda nebo cappuccino na 66 Kč, turecká káva nebo čaj pak na 48 Kč.

Méně mají u soukromého dopravce stát také drobné zákusky. Jablečný dort s drobenkou se bude prodávat za 9 Kč, muffin za 15 Kč a cheesecake za 35 Kč.

Liší se i ceny nealkoholických nápojů. Půl litru Kofoly nebo ledového čaje vyjde u RegioJetu na 15 Kč, 0,75 litru vody na 10 Kč. Ve vlacích Českých drah stojí 0,33 litru vody 33 Kč, pro ledový čaj platí totéž.

Ceny piva se u státního dopravce pohybují mezi 48 a 60 korunami, Student Agency prodává půl litru za 20 Kč. Necelé dvě deci vína stojí u Českých drah o 33 korun více.

Výrazně se liší také ceny salátů Zatím co ve vlacích Českých drah koupí cestující salát Chef nebo salát s tuňákem a sušenými tomaty za 186 Kč, RegioJet plánuje Ceasar salát s kuřetem a krutony prodávat za třetinovou cenu.

Teplé porce jen u Českých drah

Výhodou Českých drah je větší výběr u všech položek. Oproti RegioJetu také nabízí tvrdý alkohol.

Specialitou zůstávají teplé porce. Cena jídla, které zahrnuje maso, přesahuje 200 Kč. Levnější je například hovězí guláš s houskovým knedlíkem (186 Kč) nebo smažený sýr s opékanými brambory a tatarskou omáčkou (138 Kč).

U Českých drah platí, že veškeré menší občerstvení vyjde levněji u pojízdných bistro vozů, ve srovnání s RegioJetem jsou ale ceny stále vyšší. S vozy se navíc cestující v případě JLV setkají pouze ve vybraných vlacích.

Jak Radek Joklík z Českých drah upozorňuje, společnost aktuálně provádí modernizaci jídelních vozů a chystá se rozšířit menu. "Základem bude stálá nabídka jídel, jako je guláš, svíčková nebo smažený řízek. Tu doplní pokrmy ze zahraniční kuchyně, jejich výběr se ale bude v průběhu roku měnit," uvádí pro Aktuálně.cz.

Jídelníček i ceny budou podle něj ve všech vlacích Českých drah stejné. "Ceny pokrmů vyjdou v jídelních vozech vždy o něco dráž, než v restauraci, což je dáno zvýšenými náklady na přípravu. Hlavní jídlo byste měli pořídit v průměru za 120 korun," doplňuje Joklík.

Student Agency za své lákadlo považuje sushi - jedna porce vyjde na 80 Kč. "V nabídce jsou například snídaňové menu za ceny od 9 Kč nebo specialit typu sushi za přibližně poloviční ceny oproti jiným stravovacím zařízením," shrnuje mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Občerstvení do vlaků RegioJet budou dodávat společnosti Zátiší group, La Lorraine a Natural Food.

 

Právě se děje

Další zprávy