Zájem o dovolené opět rostl, letos o 10 procent

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 9. 2011 10:30
Podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur prodaly cestovky 2,45 milionů zájezdů
Turisté při západu slunce na pontonu v chorvatském městě Pula.
Turisté při západu slunce na pontonu v chorvatském městě Pula. | Foto: Reuters

Praha - Zájem o dovolené v zahraničí letos rostl. Průzkum Asociace českých cestovních kanceláří  a agentur (AČCKA) potvrzuje odhady velkých cestovních kanceláří ze začátku září - cestovky v Česku letos prodaly přibližně 2,45 milionů zájezdů, což představuje destiprocentní zvýšení ve srovnání s loňským rokem.

"Již vloni totiž krize pomíjela a cestovní kanceláře vloni podle údajů Českého statistického úřadu prodaly 2,225 milionu zájezdů, což znamenalo meziroční nárůst o 7 procent, a pokračování růstu  očekáváme i příští rok," uvedl viceprezident a mluvčí asociace Tomio Okamura.

Průzkum asociace provedla u 220 cestovních kanceláří. Žebříček nejpopulárnějších destinací se pravděpodobně příliš neproměnil, i nadále stojí v jeho čele Chorvatsko následované Slovenskem, Itálií a Řeckem.

"V loňském roce Češi absolvovali celkem 10,189 milionu dovolených, z toho bylo 5,866 milionu v tuzemsku a 4,323 milionu v zahraničí. V současnosti absolvují Češi 35 procent všech zahraničních dovolených letecky," doplnil Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy