Vinium ztrojnásobilo ztrátu, kvůli staženým vínům

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
13. 9. 2011 15:52
Za ztrátu společnosti Vinium mohl také problém s neznámými hrozny

Velké Pavlovice - Moravská společnost Vinium, která patří k hlavním producentům vína v Česku, loni vykázala téměř trojnásobnou ztrátu ve srovnání s rokem 2009. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Zatím co v předminulém roce činil výsledek hospodaření před zdaněním minus 10,4 milionu korun, o rok později se jednalo o minus 29,6 milionu korun. Naposledy byla skupina v zisku v roce 2005, kdy vydělala osm milionů korun.

Letošní ztrátu se společnost chystá převést na účet neuhrazených ztrát z minulých let.

Za ztrátu mohly i neznámé hrozny

Na ztrátě se podle předsedy představenstva Dušana Nevrtala projevil výsledek kontroly, kterou provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Tato kontrola dosud neskončila. Doposud ale SZPI zakázala prodej vína, které bylo vyrobené z více než milionu kilogramů hroznů neznámého původu.

"Společnost část objemu pozastavených vín ekologicky zlikvidovala, část dále skladuje," stojí ve výroční zprávě s tím, že Vinium nyní jedná o náhradě škody.

Pokles zaznamenaly i tržby firmy, které se meziročně snížily o 30 milionů korun. Důvodem byl menší prodej láhví vína, nepomohl ani rostoucí zájem o exkluzivní vína.

Počet zaměstnanců firmy v roce 2010 klesl ze sta na 84. Zatímco řádových pracovníků devatenáct ubylo, na vedoucí pozice nabrala společnost tři nové lidi.

Společnost, která se zabývá výrobou a prodejem vína v Česku i zahraničí, existuje od roku 1992. Jediným akcionářem podniku jsou v současné době České vinařské závody se sídlem v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy