Inspektoři našli nejméně špatného paliva za letošní rok

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 9. 2011 14:16
Závady našli kontroloři pouze u nafty
Foto: Reuters

Praha - Kvalita pohonných hmot se v srpnu zlepšila. K porušování norem docházelo hlavně u nafty, kontrolované vzorky benzinu byly naopak všechny bez závad. Vyplývá to z pravidelného měsíčního šetření České obchodní inspekce (ČOI).

Kontrole ČOI v srpnu nevyhovělo pět vzorků z dvou set, tedy 2,5 procenta.

Ve srovnání s minulým měsícem, kdy inspekce neschválila 3,5 procenta vzorků, se tedy jednalo o zlepšení. Měsíční počet zjištěných chyb byl zároveň nejnižší za celý rok.

Ve třech z pěti případů, kdy ČOI přišla na porušení norem, se jednalo o motorovou naftu. Zbylé dva nevyhovující vzorky obsahovaly směsné palivo.

Všechny tři vzorky závadné nafty vykázaly odchylku v bodu vzplanutí, našly se ale i další chyby. Například nevyhovující předestilovaný objem při 350 stupňů Celsia nebo vyšší teplota 95 procent předestilovaného objemu, než technická norma požaduje.

V případě jedné čerpací stanice inspektoři prodej motorové nafty okamžitě zakázali, dokud nedojde k zajištění nápravy.

U benzinu, biopaliva, LPG, CNG a Ethanolu E85 zaměstnanci ČOI žádné chyby nenalezli. Zvláště v případě benzinu tedy došlo ke zlepšení, neboť ještě v červenci u něj inspektoři hlásili největší počet závad za rok 2011.


 

Právě se děje

Další zprávy