Legální software je lepší, ale stejně ho raději ukradnu

Ekonomika Ekonomika
13. 9. 2011 10:48
Polovina lidí si myslí, že stahování softwaru z výměnných sítí je legální
Nejčastější formou pirátství je instalace softwaru s na víc počítačů, než povoluje licence.
Nejčastější formou pirátství je instalace softwaru s na víc počítačů, než povoluje licence. | Foto: Reuters

Praha - Lidé si jsou vědomi výhod, které jim poskytuje užívání originálního softwaru, přesto si programy pořizuje 47 procent uživatelů v Česku nelegálně.

Vplývá to ze studie agentury Ipsos Public Affairs, která se na zkušenosti se softwarem a jeho nakupováním ptala respondentů ve 32 zemích světa.

Nejčastějším způsobem šíření pirátského softwaru je jeho instalace na více počítačů, přestože uživatel koupil licenci pouze pro jeden přístroj. Tento zvyk je běžný ve firmách, ale i v domácnostech.

Téměř polovina dotázaných ale považuje za legální i stahování softwaru prostřednictvím P2P sítí. Nákupu v online aukcích důvěřuje dokonce 69 procent dotázaných.

"Výměnné sítě a on-line aukce přetékají pirátským softwarem, který je navíc často zavirovaný či obsahuje škodlivé kódy, které ohrozí soukromí uživatelů. Výsledky výzkumu jen potvrzují, že je třeba se dále věnovat vzdělávání uživatelů," upozorňuje Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské organizace BSA.

Legální je spolehlivější, vědí lidé

I přes tyto zvyky ale lidé na přímý dotaz upřednostňují legální software. Více než tři čtvrtiny dotázaných Čechů jej považují za lepší například v oblasti technické podpory, ochrany proti škodlivým programům, i z hlediska spolehlivosti a funkčnosti.

Přestože dotázaní uznávají nárok na ochranu duševního vlastnictví, softwarové pirátství nepovažují za nic závažného, naopak je podle nich poměrně běžné a hrozící postihy vlastně ani nestojí za zmínku.

"To je ale velký omyl. Pokud se přečiny proti autorskému právu dostanou k soudu, tresty mohou být naopak velmi přísné. České soudy mohou uložit vysoké peněžité tresty, nařídit propadnutí věci, či dokonce uložit trest odnětí svobody až do výše sedmi let. Dále hrozí nutnost uhradit škodu způsobenou výrobcům softwaru, kteří se mohou domáhat finanční kompenzace až ve výši dvojnásobku ceny nelegálně užívaného softwaru," doplnil Hlaváč.

 

Právě se děje

Další zprávy