Nezničitelný Bauhaus u Brna bude, obyvatelé mají smůlu

Tomáš Fránek
6. 9. 2011 11:15
Soud rozhodl, že proti verdiktu autorizovaného inspektora se nejde odvolat
Foto: Karel Toman

Brno -  Lidé ztratili možnost, jak se co nejrychleji a nejúčinněji bránit proti fintě mocných developerů neberoucích žádné ohledy na názory obyvatel měst a obcí v Česku.

V nejviditelnějším a nejznámějším sporu v tuzemsku, výstavbě nového hobbymarketu Bauhaus v Ivanovicích u Brna, totiž Nejvyšší správní soud rozhodl, že není možné odvolání proti rozhodnutí autorizovaného inspektora.

Tedy verdiktu, který nahrazuje zjednodušeným postupem složité stavební řízení, ale který je zároveň terčem ostré kritiky.

Odvolat se není kam

Kontrola ministerstva pro místní rozvoj totiž ukázala, že stavby v tomto režimu jsou povolovány v rozporu s územním plánem, inspektoři ignorují připomínky sousedů a vychází vstříc plánům mocných developerských firem.

Společnost Bauhaus tak obešla protesty lidí a stavební řízení a nechala si na výstavbu obřího nákupního centra vydat certifikát od inspektora Milana Teigisera. Ten podle expertů a nevládních sdružení porušil stavební zákon, neoslovil dotčené sousedy stavebních pozemků (přestože mu to zákon jasně ukládá) a certifikátem stavbu posvětil.

Městský soud v Praze ale rozhodl, že proti podezřelému certifikátu existuje odvolání a musí jej přezkoumat ministerstvo pro místní rozvoj.

Inspektor Milan Teigiser si ale na tento verdikt stěžoval u Nejvyššího správního soudu a uspěl. Podle inspektora se odvolávat proti certifikátu nejde. "Jiný postup by vyústil v negativní ovlivnění výkonu  činnosti inspektora do budoucna a v narušení právní důvěry v institut autorizovaného  inspektora," uvedl ve stížnosti Teigiser s tím, že by proti němu stavebníci mohli uplatňovat náhradu na konzervaci stavby a další náklady.

Senát Nejvyššího správního soudu vedený soudkyní Eliškou Cihlářovou rozhodl, že lidé se proti rozhodnutí inspektora odvolat skutečně nemohou, jedinou obranou je žaloba k soudu.

Porušovat zákon se vyplatí

Podle soudců není v zákoně stanoveno, kdo by měl o odvolání lidí proti certifikátu rozhodovat, a nemá to dělat ani ministr pro místní rozvoj, který inspektory jmenuje. "Proti certifikátu autorizovaného inspektora není odvolání přípustné," rozhodli soudci s tím, že jedinou obranou je žaloba k soudu.

Podle zástupců nevládních sdružení verdikt soudu výrazně zkomplikuje možnosti lidí bojovat proti nezákonnému postupu. "Soudy rozhodují pomalu a velmi často jejich rozhodnutí přijdou pozdě," uvedl Jiří Koželouh z občanského sdružení Nesehnutí.

Stavba hobbymarketu Bauhaus v Ivanovicích už finišuje, u soudů leží ještě další žaloby napadající jeho výstavbu. Jednou z nich se přitom už dva roky zabývá Krajský soud v Brně.

"Zatímco jiné kauzy z té doby jsou již soudem řešeny nebo i rozhodnuty, v případě Bauhausu dosud nebylo nařízeno jediné jednání," uvedla Petra Tauberová - Štěrbáková z občanského sdružení Klidné Ivanovice.

Lidé v Ivanovicích proti stavbě protestují marně, úřady zatím nezasáhly.

"Stavba probíhala o víkendech i po nocích - bez ohledu na rušení nočního klidu. To vše díky vědomí, že v České republice je právo nevymahatelné a již postavená stavba nebude odstraněna, byť by byla postavena nezákonně," uvedl Martin Hrbáč bydlící poblíž rostoucího Bauhausu.

 

Právě se děje

Další zprávy