Další žrout elektřiny. Brusel si došlápne na kávovary

Tomáš Fránek
4. 9. 2011 19:35
Po žárovkách a televizorech chce Evropská komise regulovat i další spotřebiče
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno/BruselKávovary "žerou" příliš mnoho elektřiny, a proto by měla být omezena jejich spotřeba.

Evropská komise se už proto začala zabývat otázkou, jak by měly být kávovary regulovány. Podle studie expertů totiž část levnějších kávovarů funguje tak, že je zapnutá celý den a udržuje pouze kávu horkou.

Tři čtvrtiny spotřeby těchto kávovarů, které lidé kupují nejčastěji, tak slouží pouze k udržování teploty a zbytečnému spotřebování elektřiny. „Dívali jsme se na výsledky studie velmi podrobně a chceme to zkontrolovat," uvedl pro francouzský deník Le Monde komisař pro energetiku Günther Oettinger.

Zatlačíme na výrobce

O tom, zda se budou regulovat i kávovary, nebo dojde spíše k tlaku na jejich výrobce na změnu technologie, se unijní politici teprve rozhodnou. Podle mluvčího zastoupení EU v Praze se s návrhy expertů seznámí. "Pak bude zvažovat, zda je nutno přistoupit k legislativním opatřením," uvedl mluvčí. 

Podle expertů by do tří let měly být všechny kávovary vybaveny automatickým vypínačem, který stroj po třiceti minutách úplně vypne.

Brusel už začal regulovat spotřebu energie u ledniček, praček a sušiček. Od listopadu začnou platit nová energetická pravidla i pro televizory. Energeticky náročné modely by měly zmizet z trhu úplně.

Od 1. ledna 2010 navíc musí počítače, sterea, televize či satelitní přijímače vyrobené v EU či sem dovezené spotřebovat v takzvaném stand-by režimu maximálně jeden watt.

Televize a sprchy

V obchodech napříč Evropskou unií jsou přitom stále ještě k dostání přístroje, které ve stand-by režimu "žerou" až 30 wattů.
Ročně má tahle jediná norma Evropě ušetřit tolik energie, kolik za rok spotřebuje Dánsko. Tedy asi 35 terrawatthodin (TWh).

Evropská komise také chce, aby se ve všech koupelnách v budoucnu používaly výhradně úsporné sprchové hlavice s minimálním průtokem vody.

V praxi by to znamenalo, že by se výrobci klasických sprch, ale i luxusních sprchových koutů s vysokou spotřebou vody museli přeorientovat na úplně jiné produkty. Za zboží, jež vyrábějí teď, by v zemích EU neutržili ani euro.

  

 

Právě se děje

Další zprávy