Benzin a nafta nadále zlevňují, pomáhá jim silná koruna

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 8. 2011 13:23
Průměrná cena Naturalu 95 klesla o 13 haléřů na 34,27 Kč za litr
Foto: Lukoil

Praha - Pohonné hmoty se v Česku už pět týdnů snižují. Poklesu cen mimo jiné pomáhá silná koruna.

Cena benzinu Natural 95 klesla v minulém týdnu o 13 haléřů na 34,27 koruny za litr. Nafta zlevnila o 14 haléřů na 33,66 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CSS, která ceny paliv dlouhodobě sleduje.

Nejdražší je Morava

Nejlevněji benzin prodávaly čerpací stanice v Ústeckém kraji, kde stál litr 33,8 koruny. Následoval Jihočeský kraj s cenou 33,85 koruny za litr. Za nejvyšší ceny se benzin minulý týden prodával v Jihomoravském kraji, následovaly Praha a Vysočina.

Nafta byla nejdražší stejně jako benzin v Jihomoravském kraji. Litr zde stál průměrně 34,34 Kč. Následovala Vysočina s cenou 34,02 Kč za litr. Nejlevnější diesel byl v neděli za 33,24 koruny v Olomouckém kraji.

Z grafů CSS vyplývá, že nejnižší ceny paliv dlouhodobě vykazuje Ústecký kraj, zatímco v Jihomoravském kraji je dlouhodobě nejdráž.

Za hlavní příčinu srpnového zlevňování označuje analytik skupiny Colosseum Petr Čermák pokles distribučních marží a posilování koruny vůči euru i dolaru. Díky tomu Česko nenásledovalo trend západní Evropy, kde se ceny pohonných hmot zvyšovaly.

"V následujících dnech bychom se měli dočkat dalšího mírného zlevnění," předpokládá Čermák.

 

Právě se děje

Další zprávy