Speciál přivezl do Prahy část klientů zkrachovalé CK

ČTK ČTK
28. 8. 2011 21:50
Dalších 172 cestujících CK Vivamonde musí zatím dál zůstat v Turecku
Vivamonde je pátou cestovní kanceláří, která letos zkrachovala. Její klienty místo letu do Turecka čekal jen výlet na letiště v Ruzyni.
Vivamonde je pátou cestovní kanceláří, která letos zkrachovala. Její klienty místo letu do Turecka čekal jen výlet na letiště v Ruzyni. | Foto: Reuters

Praha - Klienti cestovní kanceláře Vivamonde, která v pátek oznámila svůj krach, v noci přiletěli z Turecka do České republiky. Jejich letadlo přistálo v neděli ve 2:47 na ruzyňském letišti.

"Letecký speciál odlétl z turecké Antalye se 132 lidmi na palubě v 0:48 místního času," uvedl Jiří Cívka, mluvčí pojišťovny Generali, u které byla Vivamonde pojištěna a která let zajišťovala.

Kromě lidí, kteří tam byli na dovolené s Vivamonde, to měli být i klienti dalších cestovních kanceláří, kterým se kvůli krachu Vivamonde nepodařilo v pátek také odletět domů.

Do Česka se přitom už v pátek podařilo navrátit 52 klientů cestovní kanceláře Vivamonde. "Pro dalších 172 klientů CK Vivamonde, kteří jsou v Turecku a kteří se měli vracet zpět do ČR v pozdějších termínech, zajišťujeme ubytováni včetně dopravy zpět," řekl dále Cívka. Termín, kdy se budou vracet, by měl upřesnit v pondělí.

Podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (ACČKA) Tomia Okamury jsou doposud v Turecku někteří klienti cestovních kanceláří, kteří měli v pátek odletět letem objednaným společností Vivamonde.

Fakta:

  • Vivamonde je pátou cestovní kanceláří, která letos oznámila krach nebo přerušila svou činnost.
  • Do finančních problémů se dostaly cestovní kanceláře Karma tour, Pressburg, Parkam Holidays a Via Vera.
  • V Česku působí zhruba 1420 cestovních kanceláří.
  • Proti loňsku se jejich počet zvýšil zhruba o 100.

"Během dneška by se měli poslední klienti těchto tří cestovních kanceláří vrátit zpět do České republiky," řekl Okamura televizi Nova.

Cestovní kancelář Vivamonde oznámila svůj krach v pátek. Firma uvedla, že se jí nepodařilo zajistit úhradu charterového letu do Turecka u letecké společnosti Freebird. Obchodní a marketingový ředitel Petr Srbek řekl, že společnost nebyla schopná zaplatit zhruba půl milionu korun za charterový let kvůli nesplaceným pohledávkám, které měla u jiných firem. Pohledávky mají být údajně přes dva miliony korun.

Podle TV Prima však někteří lidé z vedení CK Vivamonde měli již dříve působit v cestovních kancelářích, které skončily podobným způsobem. "Podle obchodního rejstříku jde o společnosti Travel Studio a Elita Travel," uvedla dnes ve večerních zprávách Prima.

 

Právě se děje

Další zprávy