Krach další cestovky. Stovky lidí zůstaly v Turecku

Ekonomika Ekonomika
26. 8. 2011 15:45
Cestovní kancelář Vivamonde patřila k menším, desítky klientů čekají na Ruzyni
Vivamonde je pátou cestovní kanceláří, která letos zkrachovala. Její klienty místo letu do Turecka čekal jen výlet na letiště v Ruzyni.
Vivamonde je pátou cestovní kanceláří, která letos zkrachovala. Její klienty místo letu do Turecka čekal jen výlet na letiště v Ruzyni. | Foto: Reuters

Praha - Další cestovní kancelář, CK Vivamonde specializující se na Turecko, zkrachovala. Postiženy jsou stovky českých turistů. Je to už pátý krach cestovní kanceláře v této sezoně.

Mluvčí Asociace cestovních kanceláři Tomio Okamura oznámil, že příčinou pádu cestovky jsou její finanční problémy.

"Pražská CK Vivamonde nám právě oznámila, že se jí přes veškerou snahu nepodařilo zajistit úhradu letecké přepravy klientů, kteří měli odletět s leteckou společností Freebird na svou dovolenou do Turecka," uvedl Okamura.

CK Vivamonde má v současnosti v Turecku 300 klientů, další mají zájezdy zaplacené a ještě neodletěli. Jejich přesný počet se zjišťuje.

Vivamonde má u pojišťovny Generali sjednané platné pojištění pro případ úpadku cestovní kanceláře. "Podle našich informací podá tato cestovní kancelář v nejbližší době návrh na insolvenční řízení. Na její zájezdy zakoupené k tomuto datu se vztahuje uzavřené pojištění u Generali," uvedl generální ředitel pojišťovny Štefan Tillinger.

"O klienty, kteří se nyní nacházejí v Turecku a kvůli úpadku cestovní kanceláře Vivamonde se nemohou vrátit zpět, se postaráme a zajistíme jejich návrat do České republiky. Ti, kteří ještě na dovolenou neodletěli, mohou nárokovat své oprávněné požadavky prostřednictvím naší asisteční služby," dodal Tillinger.

Cestovní kancelář vznikla v květnu 2011, nicméně jako cestovní agentura fungovala již od jara 2010. Specializovala se na zájezdy do Turecka a patří mezi malé cestovní kanceláře. Jejichž služeb využilo letos několik stovek klientů.

Charterovým letem letecké společnosti Freebird, který měla CK Vivamonde objednán a nezaplatila ho, měly letět i desítky dalších českých turistů jiných cestovních kanceláří.

Letos se již v Česku dostaly do finančních problémů cestovní kanceláře Karma tour, Pressburg, Parkam Holidays a Via Vera. V Česku působí zhruba 1420 cestovních kanceláří. Proti loňsku se jejich počet zvýšil zhruba o 100.

 

Právě se děje

Další zprávy