Na denním trhu se už prodalo více elektřiny než loni

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
22. 8. 2011 15:27
Na spotovém trhu se letos prodalo více elektřiny než za celý rok 2010
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ

Praha - Na krátkodobém trhu s elektřinou se letos uzavřelo již více obchodů než za celý loňský rok. Informovala o tom skupina OTE, která obchodování s elektřinou na denním trhu organizuje.

Za necelých osm měsíců tohoto roku se zatím prodalo 5 799 GWh elektřiny, což je více než za celý rok. Průměrné denní zobchodované množství bylo o více než třetinu vyšší než loni.

"Pokračuje tak trend nárůstu zobchodovaného množství na platformě organizovaného krátkodobého trhu v ČR. Objem obchodů s elektřinou zobchodovaný na denním trhu za celý rok 2010 byl překročen dne 21. srpna 2011," uvádí OTE ve své tiskové zprávě.

Propojení se Slovenskem se vyplácí

Průměrná hodinová cena elektřiny v letošním roce na spotovém trhu činila 50,87 euro za MWh.

V rámci denního trhu obchodují především obchodníci, kteří potřebují promptně řešit svůj přebytek nebo nedostatek elektřiny. Tento trh využívá kombinaci aukčního a kontinuálního obchodování - pro ten platí, že pokud se sejde více objednávek se stejnou cenou, budou přednostně zpracovány ty dříve vložené.

Podle OTE se na krátkodobém trhu projevilo pozitivně propojení se Slovenskem v roce 2009, uvádí ČTK. "Propojení spotových trhů s elektřinou mezi ČR a SR lze považovat za významný milník v rozvoji obchodu s elektřinou v obou zemích," stojí ve článku Česko-slovenský Market Coupling, který vypracovaly OTE a Slovenská elektrizačná prenosová sústava.

 

Právě se děje

Další zprávy