Kdo má nejlepší vína v Česku? Pálavský Miroslav Volařík

Radek Pecák Radek Pecák
18. 8. 2011 21:05
V tuzemských podmínkách se jedná o středně velkého vinaře
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Titulem Makro Vinař roku 2011 se bude moci po celý rok pyšnit vinař Miroslav Volařík z Mikulova.

Přerušil tak dvouleté kralování Josefa Valihracha, který pro změnu usedl v porotě a soutěže se neúčastnil. Vítěz získal kromě diplomu i křišťálový pohár.

Vinařství Volařík sídlí v Mikulově, kde obhospodařuje celkem 15 vinic o celkové rozloze 68 hektarů. Většina vinic leží na teplých svazích Pálavských vrchů, na samém jihu Moravy.

Specializuje se na výrobu bílých vín, i když v nabídce má zpravidla i několik druhů červených vín.

V porotě byli špičkoví odborníci

Vinice jsou na svazích Pálavy
Vinice jsou na svazích Pálavy | Foto: Aktuálně.cz

Kromě nejnovějšího ocenění má i řadu medailí z prestižních výstav, například zlatou medaili z Valtických vinných trhů. 

"O výsledku rozhodla porota složená jak z tuzemských, tak ze světových degustátorských odborníků," řekl Petr Marek, ředitel soutěže Makro Vinař roku.

"Mezi nimi byl významný obchodník s vínem a Master of Wine, pan John Avery z Velké Británie. Vedle něj v odborné porotě zasedali další dva špičkoví degustátoři Elsie Pells z Jihoafrické republiky a Ralf Anselmann, který je držitelem titulu Vinař roku 2010 v Německu," dodal Marek. Finálové komisi předsedal stejně jako vloni jeden z nejlepších českých sommeliérů Ivo Dvořák.

Porota hodnotila kolekci vín, složenou minimálně z pěti různých druhů.

"Hodnocená vína sice neznám, ale samozřejmě potvrzuji, že vinařství pana Volaříka patří mezi ty nejkvalitnější v Česku," komentoval výsledek soutěže ředitel Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška. "Pěstuje vína na kvalitních polohách a při výrobě používá špičkové výrobní metody," dodal Krška. 

Během slavnostního vyhlášení byla kromě prvních třech míst vyhlášena také cena za tradiční a přírodní postupy ve vinařství, kterou získal Josef Abrle z Pavlova.

Do Síně slávy českého a moravského vinařství byl uveden vinař Miloš Michlovský z Rakvic.

 

Právě se děje

Další zprávy