Češi kupují méně šperků, raději do kovů investují

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 8. 2011 16:02
Češi kvůli ekonomické nejistotě nadále šetří, zlatých a stříbrných šperků kupují méně

Praha - Zájem Čechů o zlaté a stříbrné šperky nadále klesá. Vyplývá to z informací Puncovního úřadu (PÚ).  Lidé s dražšími nákupy stále ještě otálejí. Pokud se rozhodnou zlato koupit, tak ne pro parádu, ale jako investici.

Za první pololetí letošního roku opatřil PÚ ochrannou značkou o dvanáct procent méně zlatých šperků než ve stejném období v roce 2010. V případě stříbra činil pokles 16 procent.

"Dosud jsme opuncovali přes jednu tunu zlata a přes čtyři tuny stříbra," uvedl předseda PÚ Martin Novotný.

Pokles je však stále menší než v roce 2010. To se celková hmotnost opuncovaných zlatých šperků meziročně snížila o 25 procent, u stříbra se jednalo o snížení o 18 procent.

Na prodeji zlatých a stříbrných šperků se podle Novotného projevuje špatná situace v české i světové ekonomice. "Lidé jsou obezřetní a utrácejí méně, takže nákupy šperků odkládají. I když nakonec nějaký ten dárek ženě či vnoučatům koupí, je to méně než v letech konjunktury," komentuje Novotný.

Příliv investorů neustává

Daří se naopak investičním kovům. Česká mincovna v Jablonci nad Nisou láme rekordy. V uplynulém týdnu prodala zlato bezmála za 100 milionů korun.

Jablonecká mincovna začala investiční zlato ve formě slitků a cihel nabízet teprve letos na jaře, donedávna prodala každý týden zboží v řádu statisíců. V posledním týdnu ale denně přijímá v průměru na sto objednávek a zaměstnanci nestačí brát telefony, uvádí ČTK.

Také tuzemské banky v posledních dnech zaznamenaly většinou výrazný nárůst zájmu o investice do zlata nebo cenných papírů navázaných na cenu zlata. Příliv investorů hlásí například ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka nebo Raiffeisenbank.

Více prostředků ukládají do zlata v době ekonomických turbulencí lidé na celém světě. To vede k růstu cen kovu, který v posledních letech stál vůbec nejvíce za svou historii.

 

Právě se děje

Další zprávy