Benzin i nafta minulý týden zlevnily o 31 haléřů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 8. 2011 16:02
Pohonné hmoty minulý týden zlevnily, může za to pokles cen ropy
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží.
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží. | Foto: Reuters

Praha - Pohonné hmoty u čerpacích stanic v minulém týdnu zlevnily. Průměrně v Česku litr benzinu Natural 95 stál 34,72 Kč. Stejné množství nafty vyšlo na 34,10 Kč. Vyplývá to z informací společnosti CCS.

Jak benzin, tak nafta zaznamenaly  v uplynulém týdnu zlevnění o 31 haléřů. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka stál za snížením cen propad na trzích s ropou. V uplynulém týdnu se ceny ropy dostaly zatím na nejnižší úroveň v tomto roce. Například 12. srpna se barel "černého zlata" obchodoval za 85,38 dolaru.

"Čerpací stanice zareagovaly na vývoj tentokrát poměrně rychle a snížily ceny, a to i přesto, že průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu klesaly pomaleji než ceny ropy a koruna oslabila," řekl ČTK k poklesu cen Čermák.

Nejdráže vyšlo palivo řidiče v Jihomoravském kraji - za litr benzinu tam v pondělí 8. srpna zaplatili 35,35 Kč. Nejméně stál v Ústeckém kraji, kde řidiči zaplatili 34,27 Kč za litr.

Očekává se, že v dalších dnech bude zlevňování pokračovat, důvodem bude obava z dalšího vývoje na světových trzích, ale také stagnace kurzu koruny.

"Výsledkem by mělo být výrazné snížení cen u našich čerpacích stanic. Zlevnění by se mělo pohybovat v řádu desetihaléřů a mělo by překročit 50 haléřů na litr v případě benzinu i nafty," komentuje Čermák.

 

Právě se děje

Další zprávy