Praha je mezi gay turisty populární, je bezpečná

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 8. 2011 15:19
Podle odhadu AČCKA přijíždí každý rok do Česka 400 tisíc homosexuálních turistů
Prague Pride potrvá v Praze až do neděle.
Prague Pride potrvá v Praze až do neděle. | Foto: Markéta Šrajbrová

Praha - Navzdory slovním přestřelkám provázejícím podporu festivalu tolerance Prague Pride 2011 je Praha populární mezi homosexuálními turisty.

Tvrdí to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, která provedla v souvislosti s gay a lesbian festivalem na toto téma průzkum.

Podle odhadů asociace do Česka každoročně přijede více než 400 tisíc homosexuálních turistů, což je asi 5 procent z celkového počtu zahraničnch návštěvníků.

Praha je populární skoro jako Barcelona

Kromě památek přijíždějí do Česka hlavně za zábavou. "Z našeho průzkumu mezi pražskými homosexuály vyplývá, že v současnosti tvoří zahraniční turisté v některých gay podnicích třetinu a někdy až polovinu všech návštěvníků," uvedl mluvčí a viceprezident Asociace Tomio Okamura.

Rostoucí popularitu mezi gayi a lesbami si Okamura vysvětluje zejména větší tolerancí ve společnosti než v jiných státech východní Evropy. "Češi jsou spíše ateistický národ, a nemají proto tak přísný náhled na homosexualitu jako například Poláci," uvedl Okamura.

Za projevování své orientace jsou veřejně napadáni i gayové například v Rusku, v Česku jim takové incidenty ale nehrozí.

Podle Okamury se Praha řadí za nejpopulárnější světové cíle homosexuálních výletníků, jako je Londýn, Berlín, Barcelona nebo Ibiza.

Takhle vypadal zahajovací karneval festivalu:

 

Právě se děje

Další zprávy