Inflace už podruhé zpomalila, teď na 1,7 procenta

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 8. 2011 9:15
Ceny v obchodech rostly pomaleji než před rokem, hlavně díky potravinám
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Ceny, které Češi v obchodech platili v červenci za zboží, sice od června stouply o 0,3 procenta, ale jejich růst byl pomalejší než před rokem.

Podle údajů Českého statistického úřadu zpomalila meziroční inflace v červenci na 1,7 procenta z 1,8 procenta v předchozím měsíci.

Naopak z měsíce na měsíc rostly ceny o 0,1 procentního bodu rychleji. Důvodem bylo podle statistiků zejména zdražování dovolených "all inclusive". "Zvýšení sezónních cen dovolených s komplexními službami letos činilo 13,4 procenta," uvedl úřad ve zprávě.

Od června se zvýšila také cena zemního plynu, nájemného, piva, lihovin a tabákových výrobků. Na rozdíl od minulého měsíce, kdy výrazně klesaly, opět citelně vzrostly ceny zeleniny - o 15,7 procenta.

Důvodem meziročního zpomalení inflace bylo hlavně zpomalení růstu cen u potravin. Například ovoce namísto zdražování zlevnilo o 4,2 procenta, pomaleji než v červnu rostly také ceny mléka (o 12,2 procenta ve srovnání s 16,1 procenta v červnu) či másla (o 12,9 procenta, v červnu o 19,2 procenta).

Přestože u kterých druhů potravin růst cen zpomalil, přesto bylo zdražování jídla a nealkoholických nápojů hlavním tahounem inflace. Pečivo podražilo meziročně o 33,9 procenta, mouka o 45,4 procenta, cukr o 33 procent.

"Vývoj inflace v červenci výrazněji nepřekvapil, v dalších měsících se míra inflace pravděpodobně dostane mírně nad dvouprocentní cíl ČNB a v příštím roce se v důsledku zvýšení DPH posune ke 3 procentům," konstatoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy