Nejvíc turistů láká Pražský hrad, neplatí ale vstupy

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 8. 2011 13:22
Nejvíce platících návštěvníků ale prošlo branami pražské ZOO
Pražský hrad. Ilustrační foto.
Pražský hrad. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Největším lákadlem pro turisty v Česku je Pražský hrad, pokud bychom ale počítali jen ty, kdo si za návštěvu některého z jeho objektů zaplatí, je jedničkou Zoo Praha.

Statistiku za rok 2010 zveřejnila státní agentura CzechTourism. Do jejího žebříčku se započítává právě návštěvnost platících turistů, proto je v něm jedničkou pražská zoo, kterou loni navštívilo 1,18 milionu lidí.

Pražský hrad skončil s 1,12 milionu platících návštěvníků na druhém místě, třetí byl s 805 tisíci Aquapalace Praha.

"Nejnavštěvovanějším objektem v ČR je dlouhodobě s obrovským náskokem Pražský hrad, který jen vloni navštívilo 5,67 milionu návštěvníků, z toho bylo 1,12 milionu do placených objektů," upozornil viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Při celkovém počtu 12,2 milionu turistů, kteří se po Česku pohybují to znamená, že téměř polovina z nich na Pražský hrad zavítala, i když si většina z nich placenou prohlídku odpustila.

Zámky už tolik netáhnou

V kategorii hradů a zámků je po Pražském hradě nejpopulárnější zámek v Lednici, kam přišlo 325 tisíc platících návštěvníků.

Podle statistiky CzechTourism ubývá návštěvníků na hradech a zámcích, stále populárnější jsou ale technické památky. Mezi nimi je nejpopulárnější Petřínská rozhledna s 354 tisíci návštěvníky, kterých tak přišlo o 30 tisíc víc než v roce 2009.

Největší přírůstek návštěvníků si ale loni na vrub připsal Aquapalace Praha, kam přišlo o 45 tisíc lidí víc než o rok dřív.

Z přírodních památek pak turisty nejvíce láká propast Macocha a Punkevní jeskyně v Moravském krasu.

Podle šéfa agentury by letošní rok mohl pro řadu památek znamenat rekord. "V roce 2010 byl počet návštěvníků přibližně stejný jako v roce 2009. V letošním roce máme mnohem optimističtější zprávy. Vlivem nepříliš letního počasí a díky vysokému počtu příjezdů zahraničních turistů očekáváme na řadě turistických cílů návštěvnost blížící se rekordu," uvedl ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

 

Právě se děje

Další zprávy