Hegerova revoluce s léky jde proti zákonu, oznámil úřad

Tomáš Fránek
5. 8. 2011 16:50
Antimonopolní úřad kritizuje plány na regulaci lékáren
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Pokud se prosadí zákon, který lékárnám zakáže nabízet lidem různé slevy a bonusy, půjde o protizákonné omezení hospodářské soutěže.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tak ostře vystoupil proti plánům Ministerstva zdravotnictví, které plánuje soutěž lékáren a nabízení výhod a bonusů omezit.

Na slevy lákají pacienty zejména řetězce, ale i některé lékárny, které spadají pod krajské nemocnice. Pokud je budou nabízet, i když novela projde Senátem a podepíše ji prezident, mohly by dostat až milionovou pokutu.

Omezí to konkurenci

Lekárny by tak podle antimonopolního úřadu ztratily možnost bojovat o zákazníky.  "Úřad považuje takovou úpravu za odporující pravidlům ochrany hospodářské soutěže, neboť by vedla k výraznému omezení cenové soutěže mezi lékárnami," uvedl šéf úřadu Petr Rafaj.

Podle něj jsou lékárny běžné podnikatelské subjekty, které navzájem soutěží v poskytování lékárenské péče, a to jak v oblasti výdeje léčivých přípravků na lékařský předpis, tak přípravků, jejichž výdej na lékařský předpis vázán není. "Lékárny proto mohou využívat všech legitimních způsobů jak získávat zákazníky a podporovat svůj obrat," uvedl Rafaj.

Přitom jednání České lékárnické komory, která vystoupila proti udělování slev a bonusů vystoupila,  antimonopolní úřad v minulosti sankcionoval pokutou jeden milion korun. Nedávno ji potvrdil i Nejvyšší správní soud. Podle Rafaje navrhovaná právní úprava aktuální závěry soudu obchází.

Úřad také kritizoval také iniciativu ministerstva zdravotnictví regulovat počet a umístění lékáren, kterou zaznamenal v tisku."Činnost lékáren by měla být regulována pouze v rozsahu nezbytném pro řádný výkon dané profese, vždy by však měla být zvažována rovnováha mezi zájmem na řádném výkonu profese a zájmem na účinném fungování hospodářské soutěže," uvedl Rafaj.

Nic neušetříme

Řetězce lékáren tvrdí, že zákaz povede k zániku konkurence mezi lékárnami.

"Opatření přitom může znamenat u našich klientů v průměru až zdvojnásobení doplatků za léky," prohlásil Pavel Vajskebr, šéf lékárnického řetězce Dr. Max náležejícího skupině Penta Investments.
 
Pokud možnost poskytovat bonusy a slevy padne, může podle něj například silný diabetik s cukrovkou druhého typu zaplatit ročně v lékárně Dr. Max přes 8000 korun navíc.

Hegerův poradce Pavel Vepřek však tvrdí, že slevy a různé bonusy bourají celý systém regulačních poplatků. "Navíc viditelně se tím neušetří vůbec nic," dodal Vepřek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy