Ne jádro, svět bude pohánět slunce. Česko tomu nevěří

Tomáš Fránek
9. 8. 2011 12:22
Obnovitelné zdroje energie mohou být konkurenceschopné i bez dotací
Foto: Solar HK

Brno - Kdyby přišel solární boom v Česku o pár let později, celá situace by vypadala jinak a Česku by určitě nehrozilo, že bude muset platit miliardy v arbitrážích.

Z analýzy poradenské společnosti Ernst & Young totiž vyplývá, že energie ze slunce bude do deseti let konkurenceschopná i bez dotací.

Ceny solárních panelů padají a do roku 2013 bude jejich cena oproti roku 2009 poloviční, uvádí se ve zprávě poradenské společnosti Ernst & Young, kterou cituje deník Guardian.

Levnější a levnější

V roce 2009 přišel jeden watt instalovaného výkonu na více než 2 dolary, letos je to pouze dolar a půl. Podle makléřů a analýz z průmyslu bude pokles pokračovat a v roce 2013 již bude cena jeden dolar.

Podle analýzy by klesající ceny sluneční elektřiny a rostoucí ceny fosilních paliv mohly učinit tento zdroj energie konkurenceschopným i bez dotací do deseti let.

"Do deseti let již firmy s velkou spotřebou zřejmě přejdou na solární energii. Ta nebude dotovaná, ale bude už mezi lety 2016 až 2019 levnější než ta konvenční," uvedli experti ve studii.

Česko ale podle nich nechce spoléhat na pokles cen obnovitelných zdrojů, ale spíše na uhlí a jádro. Například čerstvě zvolená předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková  je pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí. A je proti podpoře obnovitelných zdrojů.

"Vyhodnocujeme dopady biomasy a bioplynu na ceny energií. Už teď je vidět, že těchto zdrojů bude do budoucna mnoho. Nechceme, aby nastal podobný problém jako s fotovoltaikou," vysvětluje Vitásková jednu ze svých priorit.

Podobná data u solární energie jako Ernst & Young přitom uvádí i finanční agentura Bloomberg New Energy Finance, která hovoří o drastickém měsíčním poklesu cen vysoce kvalitního křemíku o 28 %. Křemík je nezbytnou součástí většiny panelů.

Podle průzkumu povede postupný pokles nákladů na budování solárních zdrojů v následujících dvou letech k velkému boomu tohoto sektoru, když je očekáváno zvýšení globální instalované kapacity z loňských cca 18,6 GW směrem k 32,6 GW v roce 2013.

Všechny velké firmy

V tomto roce budou zapojeny zdroje o výrobní kapacitě cca 12 GW. Světová výrobní kapacita se od roku 2008 zvětšila čtyřnásobně na 27,5 GW.

Ceny solárních panelů hrají velkou roli třeba v nové energetické koncepci Japonska, která hlásí odklon od jaderné energie.

Obnovitelné zdroje se stanou jednou z hlavních součástí energetické koncepce země a do roku 2020 se z nich bude vyrábět pětina elektřiny v Japonsku.

Tokio chce splnit tento cíl i výrazným snížením ceny solárních panelů, do deseti let o třetinu a do roku 2030 o šestinu.

Solární zdroje v Česku se po loňském boomu v celkové produkci ve špičce pomalu přibližují výkonu jaderné elektrárny Temelín, jejíž oba bloky mají výkon přibližně 2000 megawattů.


 

Právě se děje

Další zprávy