Překvapení: Tržby meziročně dramaticky klesly o 3,5%

Radek Pecák Radek Pecák
4. 8. 2011 10:10
Po roce růstu klesly tržby i obchodníkům s automobily
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - O desetinu procentního bodu klesly v červnu tržby v maloobchodě oproti květnovým údajům. Podstatně dramatičtější je však údaj o meziročním poklesu. Meziročně se totiž tržby snížily o 3,5 %.

Ekonomové jsou výsledkem překvapeni. České maloobchodní tržby totiž v červnu skončily o dost horším výsledkem, než se očekávalo. "Trh očekával růst o 0,5 %. My jsme byli ještě optimističtější a očekávali růst 2,1 %," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Zároveň však dodává, co je hlavní příčinou: "Na výsledku se podepsal zejména meziroční pokles prodejů automobilů o 8,3 %.
Prudký meziroční pokles prodejů automobilů je dán zejména vysokou srovnávací základnou v červnu minulého roku. Tehdy prodeje automobilů vzrostly o 22,1%, což bylo dáno končícím daňovým zvýhodnění nákupu nových automobilů pro podnikatele.Tato vysoká srovnávací základna proto zhoršuje meziroční výsledky maloobchodu," vysvětluje Franče.

Auta se už v červenci opět prodávala lépe 

Franče dodává, že půjde pravdpěpodobně o malý krátkodobý výkyv ve vývoji tržeb. "Za celý rok 2011 očekáváme i nadále nárůst maloobchodních tržeb o 2,5 %," sdělil.

Jiří Šimek z Citfin je ovšem ve výhledech opatrnější. Uznává sice, že, že červnový výsledek  byl ovlivněn hlavně motoristickým segmentem, který narazil na vysokou srovnávací základnu z minulého června. " Ale ani přesto není výsledek nijak povzbudivý. Nezaměstnanost klesá jen pozvolně, platy rostou jen mírně, naděje na zlepšení malá: spotřebitelé tak nakonec zůstávají ve svých nákupech opatrní," dodává.

Chuť nakupovat auta se ale zřejmě vrátila. Svědčí o tom včerešjí údaje Svazu dovozů automobiů, podle nichž meziročně prodeje aut v červenci narostly v tuzemsku o 6,4 procenta, čímž se prakticky vyrovnal červnový pokles.

Lidé nechtějí utrácet za drahý benzín

Možný závažnější trend ale ukazují další statistické údaje. Letos se prodává výrazně méně pohonných hmot. Meziročně neočištěné tržby za prodej pohonných hmot klesly o 5,6 %.

A lidé šetří i na potravinách. Tady tržby klesly o 1,3 %.

Lepší  časy naopak zažívají prodejci obuvi, oděvů a elektroniky. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,7 %. Konkrétně za výrobky pro kulturu a rekreaci  lidé zaplatili o pět procent více, za  počítače a další elektroniku o 4 %, za textil a obuv se zaplatilo o 2,6 % více.

Nakupuje se na internetu

Stále lépe se daří internetovým obchodům. Těm tržby za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby vzrostly o 15,5.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku činil 102,4 %. Ovlivnily ho zejméně o 8,5 procenta vyšší ceny pohonných hmot i dražší potraviny. Celkově zboží v prodejnách s převahou potravinářských výrobků podražilo o více než pět procent.

Naopak skoro o deset procent klesly ceny počítačů a o tři procenta zlevnily oděvy a obuv.

 

Právě se děje

Další zprávy