Trest pro piráta. Policista v práci vytvořil filmotéku

Tomáš Fránek
4. 8. 2011 11:00
Nejvyšší soud potvrdil trest pro muže, který v budově policie kopíroval filmy
Pirátské kopie Vratných lahví stály bývalého policistu hodně - podmíněný trest a pokutu.
Pirátské kopie Vratných lahví stály bývalého policistu hodně - podmíněný trest a pokutu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Je tu další trest pro filmového piráta v Česku.

Nejvyšší soud rozhodl, že definitivně platí podmíněný trest vězení a pokuta desítek tisíc korun pro policistu, který kopíroval filmy přímo na policejním ředitelství v Praze 3. Filmy pak dál předával svým známým.

Celková škoda, která vznikla filmovým společnostem a distributorům, převýšila dva miliony korun.

Podle soudců Nejvyššího soudu není podstatné, že muž filmy neprodával, nevydělával na nich, trestné je i předávání zkopírovaných filmů jen pro zábavu.

Celý případ je zajímavý z několika důvodů.

Filmy jenom předával

Kromě toho, že pirát filmy kopíroval přímo v policejní služebně, se musely soudy při rozhodování v tomto případu vypořádat i s tím, že se v počítači našel pouze jeden film. Byla to kopie Vratných lahví uniklá ještě před premiérou filmu přímo z ministerstva kultury.

Muž se bránil tím, že filmy neprodával, ale pouze je předával svým známým. A soudy dvakrát muže osvobodily, jeho počínání odmítly označit za trestný čin.

Teprve napotřetí dostal obžalovaný tři měsíce podmínečného vězení, musí také splatit přes 25 tisíc korun České protipirátské unii.

Podle soudců zkopíroval a dál předal celkem 16 filmů (Vratné lahve, Pád Orlů, Stalingrad 1, Stalingrad 2, Obsluhoval jsem anglického krále, Bratrstvo neohrožených - Currahee a Den všedních dnů, Hollywood ve válce, Česká spojka, Alexander Veliký, Třicet případů majora Zemana).

Jeho obhajoba neuspěla ani u Nejvyššího soudu. Odvolával se na už zmíněný fakt, že měl v počítači pouze jednu kopii filmu Vratné lahve, a uváděl také, že nijak neprolamoval technickou ochranu DVD nosičů.

"Jediná rozmnožená kopie měla být užita k účelu, který autorský zákon umožňuje," uvedl muž v dovolání.

Měl to jako trestnou zábavu

Nejvyšší soud ale rozhodl, že obžalovaný objektivně umožňoval, aby filmy byly distribuovány dál. A k zásahu do autorských práv stačí už samotné nelegální vytvoření autorského díla a jeho předání dál. Nemusí se na tom vydělat.

"Bez ohledu na hospodářský nebo majetkový prospěch, jakmile obviněný vyráběl rozmnoženiny DVD pro jiné osoby, dopustil se trestného jednání. Prospěch plynoucí pro pachatele z trestné činnosti je sice hodnotícím kritériem, ale nikoliv tím nejpodstatnějším," rozhodli soudci.

Podle soudců muž zneužil svého zaměstnání, při kterém mohl využívat neomezeně počítače.

"Vytvořil si z předmětné činnosti systematickou, dlouhodobou, rozsáhlou a kvalifikovanou „podnikatelskou" činnost - sice nikoliv za účelem dosažení materiálních zisků (rozhodně ale ne prodělečnou), ale za účelem uspokojování své zábavy a zábavy dalších více osob," rozhodli soudci.

Podle nich je ze záběrů kamer z policejní služebny jasně patrné, že muž na svém soukromém počítači vypaloval filmy, tiskl obaly na DVD a dával je do krabiček. Soudci sice uvedli, že nejde o žádný těžký zločin, trestnost počínání policisty je nezpochybnitelná.

"Jeho trestná činnost, které se dopouštěl jako policista na svém pracovišti, byla přerušena, až když byla odhalena. Jinak by nepochybně pokračoval i nadále," uvedli soudci ve verdiktu.

 

Právě se děje

Další zprávy