Od září zdraží plyn. Srovnejte nejlevnější dodavatele

Karel Toman
3. 8. 2011 12:30
Plyn zdraží dodavatelé, kteří to nestihli v červnu a červenci. Místy skoro o čtvrtinu
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie.
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie. | Foto: Reuters

Praha -  Dodavatelé plynu, kteří nezdražili v červnu a červenci, zdraží od 1. září. Další dodavatel ohlásil zdražení na říjen.

"Od 1. 9. zdraží společnosti Elimon, Halimedes, Global Energy a Lama Invetsments, která však zatím ceník nezveřejnila," Kateřina Vaňková ze serveru srovnejenergie.cz, který pro Aktuálně.cz při zdražení připravuje aktuální cenová srovnání výdajů modelové domácnosti (viz grafika níže).

"Dříve velmi výhodně vycházející nabídka společnosti Halimedes zdražila při roční spotřebě 30 MWh v jižních Čechách o 23 %," komentovala zářijové zdražení. "V regionech RWE vzrostla u Halimedes cena zhruba o cca 18 %. Elimon zdražil asi o 7 %, v jižních Čechách o 2 %," dodala.

Další společnost zdraží v říjnu

V Praze si tak po zdražení u Elimonu modelová domácnost místo 31 345 korun  ročně připlatí 33 570 korun. Tedy o 2 225 korun ročně víc.

Další vlnu zdražování lze očekávat od 1. října, oznámila jej už například společnost Bohemia Energy.

V letošním roce začali se zdražováním společnosti RWE a E.ON v červnu. V červenci se pak přidaly Pražská plynárenská, ČEZ, Bohemia Energy a většina menších společností. Zbylí dodavatelé oznámili změnu cen až nyní od 1. září.

"Spíše než že by zdražovali všichni co čtvrt roku, upravují ceny v různých obdobích. To je jistě dáno i konkurencí na trhu, kde je v současné době již asi 20 obchodníků, mezi kterými může zákazník vybírat. Každý se tedy snaží zdražovat jen tolik, aby neztratil své stávající zákazníky nebo měl šanci získat nové," vysvětluje Kateřina Vaňková.

Důvodem zdražování je podle dodavatelů růst cen ropy a ropných derivátů na světových trzích. I další vývoj bude do značné míry záviset na ceně ropy a je tedy velmi těžko předvídatelný. Ceny mohou začít i klesat, tak jako tomu bylo v minulých letech. Tomu může podle Vaňkové napomoci právě rostoucí konkurence.

 

Právě se děje

Další zprávy