Zkažené zamražené maso. Do Polska ho Česko vrací tuny

Tomáš Fránek
28. 7. 2011 14:16
Největší problém veterináři zjistili u kuřecího masa
Foto: Reuters

Brno - Drůbeží maso z Polska, které dováží většina velkých obchodníků v zemi, má problém s kvalitou.

Státní veterinární správa (SVS) tak od konce května doposud zkontrolovala na základě nových předpisů 200 zásilek drůbežího masa. Na jejich základě vrátila zpět odesílateli celkem 46 tun masa. Ve všech případech šlo o maso z Polska.

"Během této kontroly se potvrdilo, že největší problém působí zásilky drůbežího masa z Polska," řekl Jan Váňa ze Státní veterinární správy.

Ve dvou případech veterináři odhalili u celkem 43 tun polského separovaného drůbežího takzvané smyslové změny. "Dá se říci, že bylo zamraženo již maso zkažené," uvedl. V dalším případě bylo u tří tun masa z Polska zjištěna nevyhovující teplota a balení. 

Česko přitom patří mezi země, kam potraviny z Polska směřují nejčastěji.

"Česko je hned po Německu největším odbytištěm polských potravin," uvedlo ve své nejnovější zprávě polské ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova.

Export potravin z Polska roste velmi rychle, jenom za loňský rok se zvýšil až o 14 procent a dosahuje úrovně 13,3 miliardy eur. Při vstupu do Evropské unie přitom Polsko dováželo potraviny ve velkém.

Od poloviny května v Česku platí nové vládní nařízení, které zpřísňuje dovozy živočišných produktů do země. 

Na základě nového vládního nařízení musí dovozci potravin živočišného původu od poloviny května nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do Česka o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta. 

 

Právě se děje

Další zprávy