Nafta rekordně zdražila, také benzin opět na maximu

Radek Pecák Radek Pecák
25. 7. 2011 11:41
Benzin i nafta v průběhu uplynulého týdne zdražily o více než padesátník za litr
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Cestování automobilem po Česku je opět dražší. Cena pohonných hmot u tuzemských čerpadel v uplynulém týdnu opět výrazně vzrostla.

Jak benzin, tak i nafta se tak v průměru kupuje o více než padesát haléřů dráže než před týdnem.

Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Průměrná cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu vzrostla o 55 haléřů a je nyní na úrovni 35,23 koruny za litr. To znamená výyrovnání letošní nejvyšší ceny ze začátku května. Nafta zdražila o 56 haléřů na 34,59 Kč/l, a dokonce překonala rekordní cenu z konce dubna.

Zdražila ropa a koruna oslabila

Důvod zdražování je podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum vcelku prostý. Výrazně totiž vzrostly ceny ropy a současně oslabenil kurz koruny. Naštěstí by se podle něho v příštích dnech měla situace uklidnit - ropa zdražuje už jen mírně a klesly distribuční marže. Také koruna znovu posiluje. "Díky tomu by se růst cen měl v následujících dnech zastavit a měli bychom se dočkat stagnace či nepatrného poklesu," uvedl Čermák.

Nejdráže se v současné době tankuje na jižní Moravě, kde litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí 35,88 Kč. V Praze stojí 35,55 Kč/l. Naopak nejlevnější pohonné hmoty jsou k dostání v Ústeckém a Jihočeském kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy