Celníci a berňák našli nezdaněný benzín za miliony

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 7. 2011 13:19
Oba úřady se poprvé spojily v odhalování daňových úniků u pohonných hmot
Kontroloři zastavovali cisterny přijíždějící do Česka, zabavili 400 tisíc litrů pohoných hmot. Ilustrační foto.
Kontroloři zastavovali cisterny přijíždějící do Česka, zabavili 400 tisíc litrů pohoných hmot. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - O pět až osm miliard korun přichází každý rok státní pokladna pouze kvůli nezdaněnému benzínu a naftě, které se do Česka dovezou.

Kontroloři celní správy a finančních úřadů proto minulý pátek spojili své síly a zaměřili se na kontrolu cisteren, které pohonné hmoty do Česka přiváží.

"Akci celní a daňová správa připravovaly dvě měsíce, zúčastnilo se jí 50 kontrolorů z obou úřadů. Kontroly probíhaly poblíž šesti bývalých hraničních přechodů, tedy u Mikulova, Hatí, Halámků, Dolního Dvořiště, Strážného a Folmavy," uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Inspektoři zastavili za celý den desítky cisteren, v jedenácti případech odhalili nezaplacení některé z daní.

"V těchto jedenácti případech bylo zabaveno 400 tisíc litrů pohonných hmot, vzniklá škoda se pohybuje v milionech korun. Zabavené pohonné hmoty budou pravděpodobně využity na úhradu daňových povinností, zejména co se týká daně z přidané hodnoty, které v souvislosti s tímto obchodem vznikly," doplnila Musilová.

Až dosud postupovala celní správa a daňová správa při kontrolách daňových úniků u dovezených pohonných hmot odděleně, po pátečním úspěchu ale plánují další společné akce.

 

Právě se děje

Další zprávy