Prodejny ASKO čeká přebarvování. Mají nového majitele

Ekonomika Ekonomika
18. 7. 2011 17:35
Asko mělo finanční problémy a jednomu z obchodů ČEZ odpojil elektřinu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Kaspen/Jung v. Matt

Praha - Na změny si nejspíše budou muset zvyknout zákazníci, kteří si oblíbili chodit nakupovat nábytek a bytové doplňky do tuzemských prodejen řetězce Asko.

Ten má nyní, jak informoval server Lidovky.cz, nového majitele.

Všech 11 tuzemských prodejen Asko Nábytek koupila německá obchodní skupina Porta Möbel. Hodnota této transakce nebyla zveřejněna. Dá se však usuzovat, že Porta nakoupila výhodně, protože Asko mělo finanční potíže.

Společnost Asko Nábytek byla součástí německé obchodní skupiny, která v Německu vlastní šest velkých obchodů s nábytkem. Tuzemské prodejny Asko Nábytek mají průměrnou rozlohu 5000 metrů čtverečních, firma v Česku provozuje také internetový obchod s nábytkem.

Porta Möbel je v Německu velkou firmou

Skupina Porta Möbel je významným hráčem na německém trhu s nábytkem. V této zemi  má přes stovku obchodů s nábytkem pod značkami Porta, Hausmann a SB Möbel Boss.

Podle jednoho z obchodních partnerů Aska firma nyní zvažuje, zda obchody v tuzemsku budou dál fungovat pod dosavadním názvem, nebo jestli přejdou pod některou ze značek Porty, uvedl server. Asko podle něj mělo delší dobu problémy s placením za dodávky. Společnost údajně neplatila ani elektřinu a firma ČEZ jeden z jejích obchodů odpojila.

Na loňském žebříčku největších tuzemských prodejců nábytku, který sestavila společnost Incoma GfK a časopis Moderní obchod, se firma Asko Nábytek dělila s odhadovanými tržbami 2,2 miliardy korun o druhé a třetí místo s konkurenčními obchodními domy Kika Nábytek.

Nábytek se příliš nekupuje

Jedničkou byla opět společnost Ikea, jejíž tržby činily 7,5 miliardy korun.

Obchodníci s nábytkem nezažívají dobré časy. Pětici největších tuzemských obchodníků s nábytkem a bytovými doplňky loni po několika růstových letech klesly celkové tržby. Zatímco ještě v roce 2009 se tržby prodejců Ikea, Asko Nábytek, Kika Nábytek, Sconto Nábytek a Jysk navzdory hospodářské krizi zvýšily meziročně o 2,8 miliardy korun na 17,4 miliardy korun, tak loni klesly o 1,6 miliardy korun na 15,8 miliardy korun.

Pokles poptávky potvrzují i nábytkářské firmy. Tuzemská produkce nábytku loni podle Asociace českých nábytkářů (AČN) klesla meziročně o 3,64 miliardy korun na 35 miliard korun. "Dovoz nábytku (v roce 2010) poklesl o zhruba jednu miliardu korun a vývoz posílil o 410 milionů korun. Celkově tato data ukazují, že došlo k poklesu spotřeby nábytku v ČR," uvedla AČN.

 

Právě se děje

Další zprávy