Tabákoví výrobci chtějí lákat mládež na hubnutí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 7. 2011 10:35
Tabákové společnosti v Belgii žádají o povolení přidávat do cigaret speciální látky.
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Výrobci cigaret v Belgii chtějí přitáhnout mládež na modrý kouř nebo tabák, která jim pomůže udržet štíhlou linii.

Informoval o tom belgický tisk.

O povolení požádala mimo jiné British American Tobacco, která dodává na trh značky Lucky Strike nebo Pall Mall.

Hlavním cílem tabákových společností je přitáhnout více mladých spotřebitelů, pomoct k tomu má například barevný kouř, tabák, který bude méně štiplavý a nebo sníží chuť k jídlu.

Těchto efektů chtějí dosáhnout přidáváním různých chemických barviv, například E133 a E418 nebo látku MCT. O povolení tohoto kroku již požádali belgické ministerstvo zdravotnictví.

Politici se zatím k žádosti nevyjadřují, pouze pořádali experty o jejich názor. Podle experta na tabák Pierra Nyse uvedené látky samy o sobě žádné zdravotní problémy nepůsobí.

"Avšak jejich společný efekt v cigaretě je dělá pro zdraví mnohem horšími," říká Nys. Snížení štiplavosti dýmu podle něj může vést k tomu, že budou kuřáci vdechovat hlouběji a silněji.

Odborníci ze spotřebitelské organizace Crioc již prohlásili, že povolení upravených cigaret nedoporučují. Používání těchto doplňků by podle nich zvýšilo počet kuřáků mezi mládeží.

 

Právě se děje

Další zprávy