Praha je v padesátce nejdražších měst, Bratislava už ne

Karel Toman
12. 7. 2011 12:40
Slovenská metropole oproti loňsku "zlevnila" o 20 příček, žebříčkem zamíchaly nepokoje
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Nejdražším městem světa je pro cizince Luanda. Hlavní město Angoly tak i letos potvrdilo nepříliš lichotivé prvenství, kterého ve světovém průzkumu nákladů společnosti Mercer dosáhla vloni.
 
Za sebou nechala i tak vyhlášená předražená města jako Tokio, Moskvu, Ženevu, Singapur nebo Oslo.

Dalším africkým městem vysoko v první desítce je čadské město Ndjamena, které je třetí nejdražší na světě. Do první desítky se z loňského 21. místa dostalo i brazilské Sao Paolo, a potvrdilo tak pozvolné zvyšování životních nákladů v metropolích někdejšího "třetího světa".

Praha mezi 214 světovými metropolemi pěti kontinentů potvrdila své loňské 47. místo, a je tak 14. nejdražší město Evropy. Naopak Bratislava z loňské 37. pozice "zlevnila" o dvacet míst na letošní 57. příčku.

Žebříčkem zamíchaly pohromy a nepokoje

Nejlevnějším městem z žebříčku je pákistánské Karáčí, kde je život třikrát méně nákladný než ve "vítězné" Luandě.

Výzkum zahrnuje srovnání nákladů na pořízení 200 položek včetně nákladů na bydlení, dopravu, potraviny, ošacení, domácí potřeby a zábavu. Jde o nejdůkladnější průzkum svého druhu, který má nadnárodním společnostem pomoci šít na míru svým v místě působícím zaměstnancům náhrady za jejich výdaje.

V průzkumu jsou jako výchozí srovnávací body použity náklady na zmíněných 200 položek v New Yorku. Letošní průzkum byl ale výjimečný.

"Během letošního výzkumu zažil svět neuvěřitelné množství přírodních pohrom a politických nepokojů," připomněla Nathalie Constantin-Métral ze společnosti Mercer. "Výsledné měnové výkyvy a dopad inflace na zboží a služby - a obzvláště benzín - měly za následek i určité změny v žebříčku," dodala.

V Evropě se podle ní držely náklady celkem stabilní. V Africe ale v některých sledovaných městech vyhnaly chybějící kapacity k bydlení ceny ubytování vzhůru. V Severní Americe sice také rostou náklady hlavně díky zdražujícímu benzínu, jinde ve světě ale ceny rostou ještě rychleji, a americká města se tak v žebříčku spíš propadají, například samotný New York z 27. na 32. místo nebo Los Angeles z 55. na 77. místo.

 

Právě se děje

Další zprávy