ČSÚ: Levnější zelenina zpomalila růst cen v obchodech

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 7. 2011 9:40
Inflace v červnu zmírnila na 1,8 procenta, od května rostly ceny o 0,2 procenta
Zelenina za měsíc zlevnila až o třetinu. Ilustrační foto.
Zelenina za měsíc zlevnila až o třetinu. Ilustrační foto. | Foto: Ahold Slovakia

Praha - Levnější zelenina, ovoce, ale i oblečení nebo alkoholické nápoje zmírnily v červnu inflaci v Česku. Spotřebitelské ceny podle Českého statistického úřadu klesly od května o 0,2 procenta, meziročně inflace zpomalila na 1,8 procenta z dvouprocentní úrovně, které dosáhla o měsíc dřív.

Ve srovnání s květnem si mohou lidé v obchodech všimnout zejména levnější zeleniny, platili za ni o 14,9 procenta méně. Nejvíce zlevnila rajčata (o 37,4 procenta), salátové okurky (o 34,6 pocenta) a papriky (o 41,1 procenta).

"Atypický vývoj zaznamenaly ceny brambor, které v minulých letech v červnu výrazně rostly vlivem přechodu spotřeby ze starých na rané brambory, zatímco letos ceny meziměsíčně o 13,5 procenta klesly," uvedli statistici ve zprávě.

Mírněji zlevňovalo ovoce (o 4,9 procenta), oděvy (o 1,4 procenta) nebo například pivo (o 2 procenta). Naopak dražší byl v červnu zemní plyn, nájemné i chleba, cukr nebo káva.

Za rok růst cen zpomalil

Meziroční zpomalení růstu spotřebitelských cen v červnu jde také na vrub potravin a nealkoholických nápojů a steně jako při srovnání s letošním květnem se o něj zasloužil pokles cen zeleniny.

Ani pokles cen zeleniny o 36,5 procenta nedokázal vyrovnat zdražování dalších potravin. Běžné pečivo bylo o 34,6 procenta dražší než před rokem, chleba o 20,7 procenta, mouka o 38,7 procenta a například cukr o 28,7 procenta.

Ve srovnání s loňským rokem řada dalších druhů zboží zlevnila.

"Inflaci brzdily hlavně ceny zboží dlouhodobější spotřeby, jako je oblečení nebo elektronika. Svůj podíl měla i nová auta, jejichž cena stále klesá. Na Octavii Tour za 264 tisíc korun dnes lidé vydělávají v průměru 11 měsíců, zatímco v roce 1996 stála Felicia 220 tisíc a průměrný Čech na ni pracoval téměř dvakrát tak dlouhou dobu," doplnil analytik Home Credit Michal Kozub.

 

Právě se děje

Další zprávy