Světové ceny potravin kvůli drahému cukru opět rostly

ČTK ČTK
7. 7. 2011 13:09
Po květnovém poklesu světové ceny potravin opět rostly, zvýšily se o jedno procento
Světové ceny potravin rostly v průměru o jedno procento. Ilustrační foto.
Světové ceny potravin rostly v průměru o jedno procento. Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Milán - Světové ceny potravin v červnu stouply v průměru o zhruba jedno procento a vymazaly květnový pokles.

Obiloviny sice dál zlevňovaly, výrazně však zdražil cukr, sdělila ve čtvrtek Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). FAO rovněž dál zvýšila svůj odhad letošní produkce obilnin na další rekord.

Index světových cen potravin FAO se v červnu zvýšil na 234 bodů z revidované květnové úrovně 231 bodů. Ukazatel v důsledku rostoucích cen obilí a dalších komodit vystoupil v únoru na 238 bodů, což byla rekordní hodnota v jeho více než 30leté historii. V meziročním srovnání je index, který zahrnuje obilniny, olejniny, mléko, maso a cukr, vyšší o zhruba 40 procent.

FAO zvýšila odhad globální produkce obilnin v sezoně 2011/12 proti předešlé prognóze ze 22. června o 11 milionů tun na 2,313 miliardy tun. To by bylo 3,3 procenta nad loňskou úrovní. Zvýšený odhad přihlíží zejména k nejnovějším prognózám produkce ve Spojených státech, kde se výrazně zlepšily vyhlídky u sklizně kukuřice.

Loni produkce obilnin ve světě klesla o jedno procento. To spolu se zákazy vývozu ze zemí jako Rusko a poklesem zásob přispělo k prudkému růstu cen ve druhé polovině loňského roku a v prvních dvou měsících letoška. Vyvolalo to také obavy z opakování potravinové krize let 2007/08, kdy prudce rostoucí ceny vedly k násilným nepokojům v některých rozvojových zemích.

Inflační tlaky v důsledku vývoje světových cen potravin se letos zřejmě proti sezoně 2010/11 zmírní, řekl agentuře Reuters ekonom FAO Abdolreza Abbassian. Dodal, že nedávný vzestup cen cukru, který se promítl do nečekaného červnového růstu celého indexu FAO, by se mohl během příštích měsíců v cenové korekci smazat.

Index cen cukru vzrostl v červnu o 14 procent na 359 bodů. FAO u cukru poukázala na krátkodobou zvýšenou vlnu poptávky a vyhlídky na pokles vývozu zejména z Brazílie. Index cen obilnin se snížil o jedno procento na 259 bodů.

 

Právě se děje

Další zprávy