Nepříjemné překvapení: Evropané stále nechtějí utrácet

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 7. 2011 14:25
Obchodníci v Unii utržili v květnu méně než před měsícem i před rokem
Evropanům se v květnu do nakupování moc nechtělo.
Evropanům se v květnu do nakupování moc nechtělo. | Foto: Veronika Skálová

Brusel - Květen nebyl pro obchodníky v Evropské unii zrovna příznivým měsícem. Jejich tržby totiž ve srovnání s dubnem klesly o 1,1 procenta.

Podle údajů evropského statistického úřadu se maloobchodní tržby v Unii vyvíjí od začátku roku jako na horské dráze. Zatímco v lednu a únoru rostly shodně o 0,2 procenta, v březnu o 0,9 poklesly, v dubnu o 0,7 procenta stouply.

V květnu navíc tržby obchodníků klesaly i ve srovnání s loňským rokem, a to o 1,4 procenta v celé sedmadvacítce, v zemích platících eurem dokonce o 1,9 procenta.

Tento vývoj je nepříjemným překvapením i pro analytiky. Jak agentuře Reuters řekl Martin Van Vliet ze skupiny ING, po zveřejnění květnových údajů nelze předpokládat, že by spotřebitelé pomohli hospodářskému růstu zemí Unie.

"Průměr maloobchodních tržeb v posledních třech měsících činí 0,4 procenta, což je nejnižší hodnota od března 2009," upozornil Vliet.

Největší propad tržeb pocítili v květnu obchodníci v Dánsku (o 3,7 procenta) či Portugalsku (o 3,1 procenta), naopak víc než v dubnu utržili v Lucembursku (o 3 procenta) a Lotyšsku (o 2 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy