Trpké dny obchodníků. Kdo nedá slevu, neprodá skoro nic

Zdeněk John
4. 7. 2011 9:10
ČSÚ uveřejnil údaje o tržbách v obchodech. Lidé brzdí nákup potravin, protože podražily.
Foto: Jan Langer

Praha - Žádné velké oživování mezi nákupními regály nebo snad dokonce nákupní horečka se nekoná. Tržby v obchodech klesly v květnu o necelé procento v porovnání se situací o měsíc dříve, oznámil Český statistický úřad. Oproti loňskému roku pak stouply maloobchodní tržby o 3,2 procenta.

ČSÚ připisuje největší vliv na tom, že aspoň nějak tržby rostou, nákupům kolem aut a kolem takzvaného nepotravinářského zboží. Ale opačně působí potraviny a benzin: oboje začalo výrazně zdražovat a lidé jsou v nákupech opatrnější. 

"Letošní rok bude pro maloobchodníky stále náročný a růst jejich tržeb bude v řádu jednotek procent. Výrazněji si polepší jen internetoví prodejci, kteří díky nižším nákladům dokážou oslovit mnoho zákazníků, kteří stále fungují v úsporném režimu," uvedl Pavel Kulhavý, odborník na maloobchod ze společnosti PwC.

Nepřetržitý růst tržeb firem prodávajících auta či zboží pro motoristy trvá již 13 měsíců. Už devatenáct měsíců nepřetržitě se zvyšoval maloobchod provozovaný prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby (v květnu o 21,0 procent).

V květnu pokračoval růst cen pohonných hmot (o 10,0 procent) a také potravin. Celkový průměrný růst cen v prodejnách, které nabízejí mimo jiné potraviny, dosáhl 5,3 procenta.

"Nedá se říci, že by se obchodu dařilo natolik, že by prodejci mohli zdražovat. Vyšší ceny se totiž převážně týkají položek, kterých se dotýká nárůst cen potravin a ropy na světových trzích. Velká škála položek je v maloobchodu levnější než před rokem. Příkladem budiž automobily či elektronika, které táhnou prodej maloobchodu vzhůru, ale za pomoci výrazných slev," doplnil Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy