Rakušané chtějí to, co mají Češi. Nedělní nákupy

Tomáš Fránek
2. 7. 2011 6:30
Obchodníci ve Vídni získávají pro nedělní prodej podporu politiků
Foto: Reuters

Vídeň -  Rakouští obchodníci chtějí dosáhnout toho, co je v Česku běžné - chtějí totiž prosadit, aby jejich obchody byly otevřené i v neděli.

A ve svém boji, který má především ve Vídni přispět k tomu, aby turisté v zemi utráceli ještě více a zároveň pomoci zaměstnat tisíc lidí, už získávají také podporu vládních politiků.

Budou mít ale těžké soupeře, proti nedělnímu prodeji se staví vlivná katolická církev a odbory. Ty dokonce společně s Němci zahájily celoevropské tažení proti nedělnímu prodeji.

Církev a odbory proti

A zablokovaly plány jednoho z nejznámějších rakouských podnikatelů, Richarda Lugnera. Vlastník nákupního centra Lugner City se totiž snažil přesvědčit úřady i odbory k tomu, aby souhlasily s otevřením centra i v neděli.

To ale odbory odmítly. "Práce v neděli má být výjimkou, a nikoli stát pravidlem. Bojujeme," řekl předseda odborů Wolfgang Katz. Majitel centra Lugner, který se proslavil jako hostitel slavných celebrit při vídeňském Plesu v opeře, se společně s dalšími obchodníky obrátil na Ústavní soud.

Požaduje, aby byl zákaz nedělních prodejů zrušen, podle něj škodí podnikání. A v narážce na odpor církve říká, že nedělnímu prodeji nebrání ani papež. "V Římě, kde papež žije, jsou v neděli určitě otevřené obchody," uvedl Lugner, který už získal podporu rakouského ministra hospodářství Reinholda Mitterlehnera.

Podle Lugnera i dalších obchodníků vyhání zavřené obchody v neděli turisty z Vídně, lidé jezdí na nákupy do Bratislavy nebo do Česka.

Podle děkana Právnické fakulty vídeňské univerzity Heinze Mayera je v době, kdy v neděli pracuje čím dál více lidí, zákaz nedělního prodeje velmi těžko obhajitelný. "Mnoho lidí jako jsou policisté, lékaři, taxikáři pracuje v neděli. Proto je těžké obhájit to, proč obchody musí být v neděli zavřené," uvedl Mayer.

Lidé tu zůstanou

K protestům proti zavřeným obchodům se přidala také Rakouská hotelová asociace. Podle jejího průzkumu by každý čtvrtý host ve Vídni šel v neděli nakupovat

Prodejní doba je v Rakousku přesně stanovena. Obchody mohou otevírat v 6 hodin ráno a zavírat nejpozději v devět večer, v sobotu mohou prodávat nejvýš do 18 hodin. Celkem ale týdně nesmějí překročit 72 hodin.

Obchody ve Vídni zavírají ve všední den obvykle v 18:00 či maximálně v 19:00 hodin. V sobotu mívají otevřeno většinou jen dopoledne. Na nejznámější vídeňské nákupní třídě Mariahilfer Strasse se dá o sobotách nakupovat do 16:00.

 

Právě se děje

Další zprávy