Do Řecka ve stávce míří 2000 Čechů. Mají být v klidu

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 6. 2011 19:10
Před dvoudenní stávkou v Řecku mají těžké časy delegáti cestovních kanceláří
Řecké ostrovy jsou jednou z nejpopulárnějších destinací Čechů.
Řecké ostrovy jsou jednou z nejpopulárnějších destinací Čechů. | Foto: Isifa/Thinkstock

Rhodos, Kréta - Veřejná doprava, letiště, banky, školy. V úterý se v Řecku jedné z nejoblíbenějších českých prázdninových destinací na osmačtyřicet hodin zastaví život.

Zatímco se ale zaměstnanci veřejných institucí chystají na dvoudenní protest, zástupci českých cestovek mají v Řecku plné ruce práce. Žádné zájezdy se kvůli stávce neruší a po oba stávkové dny budou měnit "turnusy" - lidé budou na dovolenou přijíždět i z ní odjíždět.

"Pro nás je směrodatné zejména letiště. To však nebude odstavené plných 48 hodin. Stávkovat se bude mezi sedmou ráno a polednem, pak znovu mezi pátou a desátou odpoledne a večer," vysvětlila delegátka CK Fischer na Rhodosu Zuzana Janečková.

Fischer vypraví do Řecka nebo zpět ve dvou stávkových dnech přibližně 1 500 turistů. Že se v Řecku protestuje ale pocítí pouze mizivá část z nich.

Celkem podle informací České televize míří v den stávky do Řecka na dva tisíce českých turistů.

"Ve spolupráci s leteckým dopravcem jsme upravili letové řády tak, aby letadla mohla na jednotlivé řecké ostrovy odlétat a přistát v časech, kdy se stávkovat nebude. V té době budou letiště i řízení letového provozu fungovat standardně," uvedl mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko.

Většina letů se ale i bez úprav do období mezi přerušením provozu vejde.

"K nám míří například let z Prahy, který bude vypraven o hodinu dříve, o hodinu dříve budou odlétat také klienti z Řecka. Klienty v Česku informuje o změně centrála doma, my jsme o tom vyrozuměli našich devadesát klientů, kterým v úterý dovolená končí," popsala Janečková.

Co všechno je státní?

U přemýšlení nad dopravou ale starosti cestovních kanceláří nekončí.

Přesného rozsahu stávky je dost složité se dopátrat. "Přestože jsou aktuální situace plné noviny i televize, zatím nikdo jasně a jednoznačně neřekl, kdo, kdy a jak přesně se do stávky zapojí," vysvětluje šéfdelegátka CK Fischer na Krétě Monika Chroustová.

Jako znalkyně místních poměrů ale upozorňuje, že drtivá většina zařízení spadajících do turistického ruchu je v soukromých rukách. "V soukromých firmách se stávkovat nebude, situace je tam jiná. Mnohde by to nepovolili zaměstnavatelé a hlavně úspory se týkají hlavně veřejného sektoru," doplňuje Chroustová.

Přesto si delegáti píší seznamy a zjišťují, co všechno kvůli stávce nebude fungovat.

Řecká krize na Rhodosu:

"Lékařská péče bude naštěstí bez omezení, jen ve středu budou určitě zavřené některé lékárny. V úterý bude upravený provoz centrální autobusové dopravy, takže budou spoje jezdit v delších intervalech. To se ale našich klientů netýká, pokud by se nechtěli někam vypravit veřejnou linkou na vlastní pěst," vyjmenovává Janečková.

Fungovat sice nebude ani hlavní řecká banka, ostatní malé soukromé bankovní ústavy se ale stávky neúčastní. Větší potíže by cestovkám mohlo způsobit omezení provozu v muzeích nebo v turistických památkách.

"Aktuální situaci stále zjišťujeme. Není ale problém program pozměnit, místa, která zůstanou kvůli stávce zavřená navštívit až po jejím skončení a v době stávky nabídnout výlety tam, kde nevládne státní správa," dodává Janečková.

Co by znamenal bankrot

Zatímco o dopadech stávky v Řecku mají delegáti i cestovní kanceláře jasno, o státním bankrotu, o němž se spekuluje stále častěji, to neplatí.

"V médiích se mezi sebou o pozornost přetahují hlavně politické strany, které se snaží urvat pro sebe co nejvíce bodů. Zatím ale nikdo jasně nevysvětlil, co by státní bankrot pro obyčejné Řeky znamenal," vysvětluje Monika Chroustová.

Největší strach o svou budoucnost mají hlavně státní zaměstnanci, které vláda dlouhá léta živila nad poměry dobře. Ostatní lidé se spíš obávají toho, co by se po státním bankrotu stalo s jejich úsporami  nebo úvěry, které u bank mají.

"Hlavní problém je hlavně téměř neexistující sociální síť. Pokud někdo přijde o práci nebo o dům, zůstane prostě na ulici. Prakticky tu nejsou žádné azylové domy, organizace nebo programy, které by se lidmi v potížích zaobíraly," dodává Chroustová.

Mohou dojít peníze

O tom, jak by vypadaly dopady na každodenní život v Řecku eventuálně na dovolenou českých turistů netuší mnoho ani experti.

"Můžou a nemusí to pocítit. Záleží na tom, jak konkrétně to bude probíhat. Pokud se objeví problémy v platebním styku, může se stát, že si budete potřebovat vytáhnout nějaké peníze z bankomatu a najednou zjistíte, že tam žádné nejsou," uvedl příklad ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Cestovní kanceláře ale nepočítají s tím, že by se jejich klienti v případě bankrotu Řecka ocitli v nějaké svízelé situaci.

"Státní bankrot podle našeho názoru nemá žádnou spojitost s plněním služeb podle cestovní smlouvy," konstatoval před časem mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy