Počítačová chyba zlevnila Australanům jídlo na polovic

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 6. 2011 10:10
IT oddělení omylem zlevnilo na hodinu všechny potraviny v obchodech Woolworths
Potraviny v australském řetězci zlevnila lidská chyba. Ilustrační foto.
Potraviny v australském řetězci zlevnila lidská chyba. Ilustrační foto. | Foto: Albert

Sydney - Veškeré potraviny za poloviční cenu nakoupili šťastlivci v Austrálii, když v pátek přišli v určitý čas nakupovat do některého z obchodů řetězce Woolworth. Nešlo však o speciální akci společnosti, ale o důsledek lidské chyby.

Jeden ze zaměstnanců IT oddělení společnosti totiž omylem vztáhl slevu pro omezený sortiment zboží na veškeré potraviny. Lidé tak asi hodinu u pokladen platili přibližně za třetinu položek jen poloviční cenu. Informoval o tom australský deník The Courrier Mail.

Mluvčí řetězce popřela, že by se jednalo o útok hackerů. "Tyto věci se stávají, situace byla vyřešena velmi rychle. Společnost nepřišla o žádnou významnou sumu,"uvedla.

Obchodníci raději zavřeli obchody

Některé obchody po odhalení problému podle deníku zavřely, většina ale zůstala otevřena a fungovala dál.

Na internetovém fóru si své zkušenosti vyměňovali sami zaměstnanci řetězců. "Volali jsme oblastního manažera a ten nám řekl, že se s tím momentálně nedá nic dělat, abychom prodávali dál jako normálně," uvedl jeden z nich.

"Pokladní mohou ceny všech výrobků zadávat ručně, ale většina z nich se rozhodla, že to je příliš komplikované a prodávali zboží jako zlevněné," konstatoval další z diskutujících.

Do podobné situace jako australské obchody Woolworths se před nedávnem dostalo Tesco ve Skotsku. V reklamní akci prodávaly obchody kvůli překlepu tři balení alkoholických nápojů, tedy zejména piva a cideru, za 11 liber. Původním záměrem akce ale bylo 11 liber na třech baleních ušetřit.

V některých městech po vyhlášení neuvěřitelné akce zkolabovala doprava.

 

Právě se děje

Další zprávy