Boj o OP Prostějov, soud vyhodil konkurzního správce

Tomáš Fránek
26. 6. 2011 18:45
V OP Prostějov končí správce, který navrhl ukončení výroby proslulých obleků
Foto: Petr Protivánek

Brno - Zkrachovalý Oděvní podnik Prostějov už neřídí insolvenční správce Jaroslav Svoboda, odvolal ho soud.

K razatnímu zásahu do jednoho z nejsložitějších řízení se zkrachovalou firmou v Česku přiměl soud návrh správce Svobody, jenž měl znamenat definitivní konec OP Prostějov. Tato firma roky vládla oděvnímu průmyslu v Česku a dříve Československu.

Svoboda totiž poslal kvůli sporu, zda má OP Prostějov vyplatit peníze z prodeje majetku České spořitelně, na soud návrh na ukončení provozu firmy. A soud požádal o posunutí termínu, ve kterém má peníze vydat.

Soudkyně Krajského soudu v Brně Bohumila Čuprová se ale podle informací deníku Aktuálně.cz postavila na stranu České spořitelny a zbavila Svobodu funkce. "Soud má za to, že správce neplní řádně svoje povinnosti, a jsou tak naplněny důvody pro zproštění z funkce," uvedla soudkyně, které dnes odpoledne správce také odvolala. A jmenovala novou správkyni firmy.

Stop pro správce

Z jejího vyjádření lze soudit, že ukončení provozu bez doplnění dalších ekonomických dat neschválí.

Ve firmě už funguje jenom výroba obleků na míru, která živí na čtyři sta lidí. Zájem o obleky je přitom v celé Evropě. Podle odvolaného insolvenčního správce bez peněz, které má vyplatit spořitelně, další chod OP není možný.

"Nemám za situace, kdy Česká spořitelna odmítá udělit souhlas s využíváním výtěžku na provoz podniku, jinou možnost než podat soudu návrh na ukončení provozu dlužníka," vysvětloval svůj návrh Svoboda.

Požadavek, aby OP zůstaly peníze na provoz, podporují odboráři podniku. Podle šéfky odborů Hany Vyroubalové by okamžitá výplata peněz podnik zničila a výpověď by dostalo všech 400 zbývajících zaměstnanců.

Česká spořitelna ale ve svém novém stanovisku soudu uvedla, že postup insolvenčního správce není v pořádku a firma by neměla ukončit svůj provoz.

"Bez vysvětlení nesrovnalostí ohledně provozu měřenek, objektivního posouzení toho, zda jsou náklady na správu a zachování této poslední funkční části podniku vynakládány účelně a bez skutečného vyčíslení nákladů na správu majetkové podstaty zcela určitě nebude s řádnou péčí možno posoudit jakýkoliv návrh, který se může týkat dalšího pokračování, či nepokračování provozu měřenkové výroby nebo zpeněžení této části majetkové podstaty," uvedl právní zástupce spořitelny.

Na účtech milion eur

Podle spořitelny leží na účtech v Německu z výroby obleků na míru asi jeden milion euro a tyto peníze se dají použít na financování výroby.

Podle spořitelny by se další výroba měla případně financovat za pomocí úvěrů. To ale odmítá druhý největší věřitel, společnost Pyrghos Lefkos. Splácení úvěru by firmu dál zatížilo a zkomplikovalo by situaci.

Oděvní podnik je v úpadku od loňského ledna. Své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů, žádají 2,15 miliardy korun. Podle České spořitelny  dosavadní výtěžek z prodeje majetku OP činí asi 290 milionů korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 000 lidí, nyní je to asi 400.


 

Právě se děje

Další zprávy