Češi utrácí za jídlo a bydlení 40 procent svých příjmů

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
23. 6. 2011 16:08
Výdaje českých rodin mírně stouply, ale vyrovnala se tak jen inflace
Náklady na bydlení a jídlo tvoří 40 procent z rozpočtu průměrné české domácnosti.
Náklady na bydlení a jídlo tvoří 40 procent z rozpočtu průměrné české domácnosti. | Foto: Prima TV

Praha - Průměrný Čech utratil v loňském roce 10 835 korun za měsíc. Výdaje rodin na osobu se tak u českých domácností zvýšily o 116 korun ve srovnání s rokem 2009. Vzhledem k loňské míře inflace to ale znamená stagnaci výdajů. Spočítal to Český statistický úřad.

Z této částky tvořily podle statistiků 40 procent nezbytné výdaje, tedy náklady na jídlo, nealko nápoje a bydlení. Tím se Česká republika blíží vyspělým zemím Unie, z nových členů jsou na tom lépe jen Slovinci.

Čistá peněžní vydání neobsahují výdaje domácností na daně a pojištění.

Výdaje domácností na bydlení činily loni 4754 korun měsíčně, zatímco o rok dříve to bylo 4662 korun. Výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje pak loni stouply na 4243 korun měsíčně z předloňských 4207 korun.

U domácností důchodců činily nezbytné výdaje, tedy na bydlení a potraviny, loni 52 procent, u domácností s dětmi 42 procent.

V případě domácností v malých obcích do 2000 obyvatel činí výdaje na bydlení 18 procent, u domácností ve velkých městech 24 procent. Desetina domácností s nejnižšími příjmy pak vydá na bydlení 23 procent svých výdajů, zatímco u desetiny nejbohatších je to 19 procent.

Strukturou vydání se Česká republika blíží vyspělým evropským zemím. Ve výdajích na potraviny, nápoje a tabák je ČR na 18. místě z 27 zemí EU s podílem 23,5 procenta na celkových výdajích. Vyspělejší země mají podíl nižší.

Nižší ve srovnání s vyspělými západoevropskými zeměmi má ČR výdaje na zdraví, bytové vybavení a bydlení. Naopak vyšší než většina zemí má Česko podíl ve výdajích za pošty, telekomunikace, rekreaci a kulturu.

 

Právě se děje

Další zprávy