Dovolená "last minute"? V Africe vyjde levněji než doma

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 6. 2011 12:10
Nepokoje srazily na minimum ceny na severu Afriky, jinde ne. Doma bude poloprázdno
Zatímco sever Afriky je levnější než kdy dřív, dovolená v ostatních zemích Středomoří podražila kvůli velkému zájmu.
Zatímco sever Afriky je levnější než kdy dřív, dovolená v ostatních zemích Středomoří podražila kvůli velkému zájmu. | Foto: Isifa/Thinkstock

Brno - Nízké ceny a široké možnosti vyžití lákají letos více Čechů na dovolenou v zahraničí. Tuzemské hoteliéry tak čeká hubenější sezona než v loňském roce.

Podle průzkumu společnosti Médea Research si v létě dovolenou dopřeje 49 procent Čechů. Více než polovina z nich zvolí některou ze zahraničních destinací.

A mají šanci užít si historicky nejlevnější letecký zájezd k moři. Ale pouze v případě, že si vyberou správnou destinaci.

Sever Afriky dohání propad

Zájezdy do Egypta a Tuniska, jejichž prodej se v důsledku politické nestability na začátku roku téměř zastavil, jsou totiž k mání za historicky nejnižší ceny. Potvrdili to zástupci cestovních kanceláří Čedok, Exim Tours a Fischer.

"Po jarních propadech se hoteliéři v těchto destinacích snaží lákat klienty na rekordně nízké ceny. Kapacit je stále dostatek, což platí i pro nabídky last minute," konstatoval mluvčí cestovní kanceláře Fischer Daniel Plovajko.

Podle mluvčího Čedoku Tomáše Brejchy zájem o sever Afriky rychle roste. "Klienti se navzájem informují o poloprázdných plážích a službách na vysoké úrovni. Místní lidé si váží toho, že se jim klienti vrací," dodal Brejcha.

Last minute do Středomoří? Úsporu nečekejte

Nízké ceny a rozsáhlá nabídka kapacit je dána tím, že turisté ze západu Evropy a Ruska se zpět do Egypta a Tuniska po jarních nepokojích nijak neženou. Miliony Evropanů tak za dosud nejpopulárnější destinaci hledají náhradu. Zahraniční cestovní kanceláře proto zaměřily svou pozornost na ostatní oblíbené destinace ve Středomoří.

Pro Čechy je to špatná zpráva. Jednak je k dispozici v průměru méně ubytovacích kapacit než v minulých letech a za vyšší ceny.

"Nabídka do destinací mimo Egypta a Tuniska je omezená. Snažili jsme se kapacity navýšit, ale ne všude se to povedlo. Místní touroperátoři navíc díky vysoké poptávce nejsou tlačeni do extrémních slev, ceny jsou tak vyšší než v minulosti," upozornil Jan Koláčný z Exim Tours.

Stejně jako jeho kolegové z dalších cestovních kanceláří upozorňuje, že vyčkávat na výhodné last minute nabídky se u středomořských destinací nemusí vyplatit.

"Kapacity jsou téměř vyprodané, volná místa sice zbývají, ale ani na last minute ceny výrazně neklesnou. Už nyní mohou lidé narazit při hledání zájezdů na populární termíny, jako je začátek prázdnin nebo přelom července a srpna," doplnil Plovajko.

Dovolená v září také není řešení

Nepomůže ani odložení dovolené na první měsíc po prázdninách. Podle Jana Koláčného je září stále populárnější, zvlášť mezi lidmi, kteří nemají školou povinné děti.

"V posledních letech obliba dovolené v září stoupá. Motivace je různá. Lidé nechtějí ležet na pláži s davy v hlavní sezoně nebo jim vadí příliš vysoké teploty v letních měsících. Zájem o září je větší než o červen i srpen," konstatoval Koláčný.

Hotely v Česku nacpané nebudou

Návrat českých turistů do zahraničních destinací nepřeje českým hoteliérům.

V loňském roce se Češi zbavili obav z dopadů krize a zájem o dovolenou v zahraničí opět rostl. Podle Pavla Hlinky z Asociace hotelů a restaurací letos množství rezervací rozhodně nepřekoná loňské léto. Zájem nepodpořilo ani nížení cen před sezonou.

Propad zájmu ale nesouvisí pouze s obavami z krize či cenami zahraničních dovolených.

"Například Rakousko se s podobnými výkyvy vypořádávat nemusí. Tamější turistická infrastruktura je ale oproti té v Česku výrazně lepší," upozornil Hlinka.

I když pobyt v rakouských hotelích je o něco dražší než v horách v Česku, možnosti trávení volného času jsou nesrovnatelně bohatší.

"U nás můžete pěstovat pěší turistiku, možná využít lanové centrum. Ale v okamžiku, kdy začne pršet, můžete děti maximálně odložit do dětského koutku, jiné vyžití naše turistická centra nenabízí," argumentoval Hlinka.

 

Právě se děje

Další zprávy