Další skandál farmaceutů. Lékárny prodávaly prošlé léky

Tomáš Fránek
21. 6. 2011 4:30
Policie začala zatýkat lidi z farmaceutické firmy i obchodníky s léky
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Léky původně určené na pomoc lidem v jedné z nejchudších zemí světa, komunistické KLDR, nakoupili nakonec lidé v evropských lékárnách. Léky už byly přitom prošlé.

Německá policie rozjela vyšetřování dalšího obrovského skandálu, v němž je namočená velká farmaceutická firma, respektive její pracovníci.

Tentokrát vyšetřuje případ podezření z korupce, do které jsou zapleteni mimo jiných lidé z francouzské společnosti Sanofi-Aventis. Ta v Česku vlastní firmu Zentiva, ale zda se prošlé léky objevily také v českých lékárnách, o tom se vyšetřovatelé nezmiňují.

Více než padesát policistů už při razii v Německu prohledalo na sedmnáct domů včetně centrály firmy, která patří mezi největší farmaceutické společnosti na světě.

Úplatky za léky

"Vyšetřujeme osm osob, z nichž některé pracují pro Sanofi-Aventis. Jeden z vyšetřovaných, který není jejím zaměstnancem, je podezřelý z toho, že dostal úplatky ve výši 750 000 eur (18 milionů korun), aby u ní nakupoval léky a následně je dál prodával," řekl mluvčí německé prokuratury ve Verdenu Marcus Röske.

Prošlé léky měly být prostřednictvím humanitárních organizací dodávány do severní Koreje. Podle policie ale pracovníci farmaceutické firmy prodávali za úplatky léky velkoobchodníkům.

Ti je pak prodávali především do německých lékáren, kde byly k dostání za obvyklou cenu.

Není to první případ, kdy jsou farmaceutické koncerny podezřelé z nekalých praktik. Uchylují se k nim zejména v době, kdy jim klesají zisky a firmy se snaží předehnat konkurenci stůj co stůj.

Sanofi-Aventis (SA) klesl v prvním čtvrtletí zisk o téměř 30 procent na 1,2 miliardy eur (28,9 miliardy Kč). Pokles způsobil slabý prodej očkování proti prasečí chřipce a rostoucí konkurence levnějších generik u několika léků.

 

Sanofi-Aventis je podle tržeb čtvrtým největším výrobcem léků na předpis na světě a vlastní českou Zentivu.

Boj o trh s léky je velmi ostrý, farmaceutické firmy se snaží získat co největší podíl. Světový trh s léky přesáhne v roce 2014 hodnotu jednoho bilionu dolarů.

Korupce přes lékaře

V Česku se objevily případy, ve kterých se farmaceutické firmy snažily ovlivnit trh uplácením či dárky pro lékaře.

Firma Actavis lékařům zaplatila luxusní dovolenou v Egyptě, která se ani nesnažila tvářit jako odborný kongres.

Známá je také kauza kožní lékařky Elišky Jugové z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny. Před skrytou kamerou si předloni v květnu řekla fiktivní dealerce o 250 korun za každého pacienta, kterého převede na léky firmy Novartis. Jugovou obvinila protikorupční policie z přijímání úplatků.

Finanční úřady do loňského roku kontrolovaly stovky lékařů i farmaceutické firmy. A přišly na daňové úniky za 30 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy