Krach další cestovky. CK Pressburg nemá peníze

Radek Pecák Radek Pecák
16. 6. 2011 16:11
Cestovní kancelář se specializovala na Slovensko, Maďarsko a tuzemsko
S CK Pressburg už nikdo na dovolenou neodjede
S CK Pressburg už nikdo na dovolenou neodjede | Foto: Profimedia

Praha - Již druhá tuzemská cestovní kancelář byla před začátkem hlavní turistické sezony nucena z finančních důvodů ukončit činnost. Po CK Karma tours, která z ekonomických ddůvodů pozastavila činnost před 14 dny, ukončila činnost jedna z nejstarších cestovních kanceláří CK Pressburg.

Informoval o tom mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Cestovní kancelář uvedla, že důvodem ukončení čínnosti je narušení cashflow a nedobytné pohledávky. Podle Okamury již zrušení živnostenského oprávnění CK Pressburg k provozování cestovní kanceláře nabylo právní moci.

Okamura informoval, že v současné době má u CK Pressburg několik stovek klientů koupené zájezdy nebo už na své dovolené dokonce jsou. "Probíhá jednání o následujících krocích vůči těmto klientům," sdělil Okamura.

Pojištění u Uniqa skončilo vloni

Je docela dobře možné, že klienti, kteří již zaplatili zájezd a měli na něj odjet, nedostanou zpět nic. CK Pressburg totiž byla loni pojištěna proti úpadku u pojišťovny UNIQA, ale v letošním roce už není, protože ta ji neprodloužila smlouvu.

"UNIQA je připravena okamžitě odškodnit klienty, kteří zakoupili s velkým předstihem svůj zájezd ještě v době platnosti pojištění v průběhu loňského roku a letos už nemají možnost zakoupené služby čerpat. Bude záležet na tom, jak rychle nám CK poskytne svoji součinnost. Na zájezdy zakoupené klienty v roce 2011 již CK toto pojištění neměla, a nejsou tudíž tímto způsobem kryty," řekla agentuře ČTK mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Část klientů je v současné době již na dovolené

CK Pressburg patří mezi nejstarší české cestovní kanceláře, na českém trhu začala působit již od roku 1993. Ročně odbavila přibližně pět tisíc klientů a specializovala se především na zájezdy na Slovensko, Maďarsko,  Polsko a tuzemsko.

Přestože cestovní kancelář svoji činnost ukončila, její internetové stránky fungují a je na nich zveřejněna i nabídka zájezdů.

V České republice nyní působí 1420 cestovních kanceláří a vloni se na našem trhu prodalo 2,225  milionu zájezdů.

 

Právě se děje

Další zprávy