Pračky budou dražší. Vlnu zdražování začíná Electrolux

ČTK ČTK
13. 6. 2011 9:44
Zvýšení cen oznámil i konkurenční výrobce Whirpool
Zařizování bytu domácími spotřebiči se zřejmě prodraží
Zařizování bytu domácími spotřebiči se zřejmě prodraží | Foto: AEG

Stockholm - Ti, kdo budou potřebovat v příštích měsících vybavit byt domácími spotřebiči, si zřejmě budou muset připravit větší sumu peněz než původně předpokládali.

Kvůli dražším cenám surovin plánují výrobci praček, myček, ledniček a dalšího zboží pro domácnosti, zdražit své výrobky na evropských trzích . Švédský výrobce Electrolux oznámil, že chystá zdražení oe 1. října o pět až sedm procent.  Je to kvůli růstu cen surovin, jako je například ocel, a nákladů na dopravu.

Již dříve firma oznámila zdražení na trzích v severní a jižní Americe. Tam v průměru ceny stoupnou o čtyři procenta.

Oznámila to firma v prohlášení. "Za posledních 18 měsíců průměrné ceny některých nejdůležitějších surovin pro Electrolux stouply o 40 až 90 procent, a výrazně vzrostly i náklady na dopravu," uvedla firma. Podle jejích zjištění se sice trend se nyní stabilizuje, ale nejsou zde žádné známky širší velké korekce směrem dolů k původním cenám.

Elektrolux nezdražuje sám

Protože je Eelektrolux druhým největším výrobcem domácích spotřebičů na světě, lze očekávat, že zdražovat budou i další firmy z tohoto odvětví. 

Už jsou známy kroky konkurenčního Whirpoolu, který také zdražuje kvůli dražší oceli a umělé hmotě. 

Čistý zisk firmy Electrolux, která je druhým největším výrobcem domácích spotřebičů na světě,  v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 50 procent na 457 milionů švédských korun (1,21 miliardy Kč). K poklesu přispěl nepříznivý vývoj směnných kurzů a nárůst nákladů na suroviny. Tržby se snížily o 6,7 procenta na 23,4 miliardy SEK.

 

Právě se děje

Další zprávy