Růst cen zrychlil na 2 procenta, nejvíc zdražuje jídlo

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 6. 2011 9:18
Nejvíce rostly ceny chleba a pečiva, za rok o 20 a 34 procent
Nejvíce zdražovalo pečivo a chleba. Ilustrační foto.
Nejvíce zdražovalo pečivo a chleba. Ilustrační foto. | Foto: Albert

Praha - Růst cen v obchodech se v květnu opět o něco zrychlil. Podle údajů Českého statistického úřadu se inflace v květnu meziročně zvýšila na 2 procenta z dubnových 1,6 procenta.

Za měsíc rostly ceny rychleji o 0,5 procenta.

Hlavní podíl na růstu cen měly potraviny a nealkoholické nápoje. Ve srovnání s dubnem nejvíce podražily výrobky pekáren a obiloviny, jejichž cena stoupla celkově o 7,3 procenta, chleba zdražil dokonce o 12,3 procenta a běžné pečivo o 16,9 procenta.

Dražší o 3,1 procenta bylo v květnu také ovoce, nejvíce zdražily banány (o 12,4 procenta) a jablka (o 8,9 procenta).

"Růst spotřebitelských cen v květnu byl oproti našim odhadům v květnu vyšší o celé 0,3 procentního bodu, a to především kvůli vyššímu nárůstu cen potravin. Inflace se tedy vrací na inflační cíl ČNB dříve, než se čekalo. Nicméně za květnovým nárůstem cen stály především volatilní ceny potravin a měsíční data jako průmyslová výroba již ukazují na možné zpomalení hospodářského růstu," komentoval vývoj analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ve srovnání s loňským rokem bylo zdražování potravin ještě výraznější. U běžného pečiva dosáhlo 34,4 procenta, u chleba 20,4 procenta, ceny mouky se zvýšily o 38,6 procenta , mléko zdražilo o 15,4 procenta a máslo o 21,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy