Letní výprodeje začínají, potrvají do konce léta

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 6. 2011 12:01
První slevy nabídnou obchodníci už v půli června
Letní výprodeje obvykle začínají s prázdninami, některá centra a řetězce je ale odstartují už v červnu.
Letní výprodeje obvykle začínají s prázdninami, některá centra a řetězce je ale odstartují už v červnu. | Foto: Reuters

Praha - Vlnu teplého počasí bude v českých obchodech následovat vlna sezónních výprodejů. Jako jedno z prvních nákupních center je zahájí pražské outletové centrum Fashion Arena, jehož nájemci podle ČTK chystají slevy ve výši 70 až 80 procent z původní ceny.

Od příštího týdne oznámil pravidelný výprodej i řetězec C&A, další módní značky zatím termíny tají.

Loni prodej jarního a letního zboží nepříznivě ovlivnilo chladné počasí, takže nabídka v letních výprodejích byla mnohem větší než v předešlých letech. Letos naopak počasí obchodníkům zatím přeje.

"Hlavně letní zboží se díky hezkému počasí prodává velmi dobře. Nicméně naše slevy budou stejně masivní jako v předešlých letech," řekla ČTK mluvčí prodejen C&A Monika Žilková.

S nákupem oděvů a obuvi stále více Čechů podle marketingové manažerky Fashion Areny Ivy Janovské vyčkává právě na výprodeje.

"Zatímco hned na začátku sezóny zboží nakupuje 16 procent dospělých, na sezónní výprodeje čeká až 30 procent. U letních kolekcí pak spotřebitel využívá zejména nabídek na začátku výprodejů tak, aby zboží co nejdéle využil v dané sezóně. I proto začíná Fashion Arena letní výprodeje již na začátku června," podotkla.

V uplynulých letech tuzemští obchodníci letní slevy zahajovali stále dříve, a kopírovali tak situaci v západní Evropě, kde mají tyto akce dlouholetou tradici. Časný začátek výprodejů prosazují v Evropě velké obchodní domy, které argumentují tím, že počátkem července se už velká města vylidní a není komu prodávat.

 

Právě se děje

Další zprávy