Podezřelé okurky se v Česku prodávaly ve 12 obchodech

Tomáš Fránek
31. 5. 2011 9:48
Většina obchodů byla v Praze a okolí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Albert

Brno -  Inspekce zveřejnila seznam obchodů, které nabízely okurky dovezené ze Španělska, které odorníci podezřívali ze šíření nebezpčené střevní nákazy.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce přesně vědí, kam putovaly španělské okurky z inkriminované šarže. Vždy šlo jen o několik jednotlivých kusů.

Kromě firemních prodejen společnosti Country Life mohli zákazníci nakoupit podezřelé okurky i v obchodech, které jsou až na výjimky v Praze a blízkém okolí.

Seznam obchodů:

ANTLOVÁ Kateřina, Břeclav
KOPECKÁ Monika, Řevnice
LUMO natur, s. r. o., Praha 4
BAZALKA, s. r. o., Hradec Králové
PLHOŇOVÁ Eva, Praha 4
KOSINOVÁ Miroslava, Praha 4
NOVÁKOVÁ Jana, Vysoké Mýto
SVOBODOVÁ Eliška, Kamenný Přívoz
KOŠTIALOVÁ Hana, Praha 9
DRECHSLER Jiří, Přelouč
VOZEMBOUCH, s. r. o., Mníšek pod Brdy
ROZMARÝNA CZ, s. r. o., Praha 5

"Inspekce doporučuje spotřebitelům, kteří uvedené biookurky v těchto prodejnách v minulých dnech nakoupili, aby nakoupené zboží nekonzumovali a buď je zlikvidovali, nebo se pokusili je vrátit. Pokud mají obavy o zdraví, nechť se obrátí na svého lékaře," uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Epidemie krvácivých průjmů vypukla v severním Německu v polovině května. Příčinou nemoci, kterému podlehla už desítka lidí, je enterohemoragická Escherichia coli (EHEC). Počet nakažených neustále stoupá, za tři týdny se přiblížil tisíci zjištěných případů. 

Němečtí experti se domnívají, že nákazu může mít na svědomí vzácný druh bakterie, který je odolný vůči řadě antibiotik. Odkud přesně se nákaza šíří, se zatím nepodařilo zjistit, hlavní podezření padá na salátové okurky ze Španělska.

Zatím není jasné ani to, zda se nebezpečná bakterie nevyskytuje i na dalších druzích zeleniny, lékaři proto důsledně doporučují před konzumací nebo přípravou zeleninu pečlivě omýt a dobře si mýt také ruce.

 

Právě se děje

Další zprávy