Čtvrtina hraček v automatech neměla český návod

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 5. 2011 11:49
Pět z dvaceti automatů nabízelo hračky s návodem jen v cizím jazyce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - Hračky v pěti automatech z celkem dvaceti zkontrolovaných, nesplňovaly podle České obchodní inspekce (ČOI) předpisy.

Kontroloři se na automaty, které jsou oblíbeným doplňkem nákupních center i samoobsluh, zaměřili v prvním čtvrtletí. Nejlepší skóre měl Jihočeský kraj a Vysočina, kde při kontrole pěti automatů nebyla zjištěna žádná závada.

"Cílem kontrol je ověřit, zda nejsou prostřednictvím automatů prodávány výrobky, které by mohly poškodit zdraví dětí vzhledem k nevhodným mechanickým a fyzikálním vlastnostem, vadné konstrukci výrobků, případně nedostatečných nebo nesprávných varování a dalších informací nezbytných pro splnění základních požadavků na bezpečnost," uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Vadou byl chybějící český nápis

Žádná z kontrolovaných hraček sice nepředstavovala pro děti přímé ohrožení, závadou byl ve všech pěti případech chybějící popis v češtině.

"Mezi kontrolovanými výrobky byly například malé gumové míčky "Hopík" a plastová vajíčka obsahující různá autíčka, brouky, přívěsky, figurky a zvířátka," doplnila Fléglová.

Inspekce ve třech případech zahájila s majiteli automatů správní řízení, ve dvou případech pak nařídila zjištěné nedostatky odstranit.


 

Právě se děje

Další zprávy